Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Binnenland 21 apr 2015

Rotterdammer genomineerd voor uitvinden cd en dvd

Een leven zonder cd’s, dvd’s en blue-ray discs, je kunt het je haast niet voorstellen. Toch waren al deze technische snufjes er niet geweest als de inmiddels 68-jarige Kees Schouhamer Immink ze niet had uitgevonden. De Rotterdammer is genomineerd voor een Lifetime Achievement Award door het Europees Octrooibureau. Volgens de jury is het Schouhamer Immink die de digitale revolutie in gang heeft gezet.

Gefeliciteerd! Genomineerd voor een oeuvreprijs. Dat moet een eer zijn!
Absoluut. Ik ben dan ook maar wat trots dat ik een van de kanshebbers ben. De nominatie kwam destijds – ik kreeg het in januari te horen – als een complete verrassing. Ik zat in de Rotterdamse tram, lijn 7, toen ik het mailtje openende. Een ontzettend leuk moment.

De uitvinder van al die technische snufjes is heel gewoon gebleven hoor ik al.
Haha. Dat kun je wel zeggen. Ik reis nog gewoon met de tram hoor. Mijn roots liggen in Rotterdam en dat is ook de stad waar ik nu woon. Ik heb het hier zo naar mijn zin en er gebeurt ook zoveel in deze stad. Na mijn tijd bij Philips had ik de kans te verhuizen naar Londen en New York. Ik ben hier gebleven en heb daar nooit spijt van gehad. Ik woon pal naast de Spido. Het mooiste plekje van de stad.

Wanneer deed u de uitvindingen?
De cd dateert van 1979, de dvd komt uit 1995 en de Blue-ray Disc stamt uit 1998. We hebben een ontzettende digitale revolutie meegemaakt.

De uitvindingen deed u destijds onder de vlag van Philips.
Dat klopt ja. Daar heeft Philips natuurlijk een fortuin mee verdiend. Voor mij was het ook een ontzettende leuke tijd. Samen met een heel team van jonge jongens werken aan iets nieuws. Ik heb er veel plezier aan beleefd.

Er klinkt trotsheid in uw stem?
Ja! Ik denk dat ik veel mensen blij heb gemaakt met de uitvindingen. Je kunt ook dingen ontdekken waar mensen niets aan hebben…

U bent 68, komen er nog nieuwe ontdekkingen uit uw koker?
Wie weet! Op dit moment focus ik me meer op de theorie dan op de praktijk. Ik begeleid studenten aan de TU Delft en houd me bezig met nieuwe snufjes in mijn vakgebied. Dan moet je denken aan de opslag van informatie en draadloos internet. Je weet nooit waar je tegenaan loopt.

Hoe nu verder?
Vandaag worden alle vijftien kanshebbers bekendgemaakt. Aanstaande 11 juni worden in Parijs de prijzen uitgereikt. Daar ga ik zeker naar toe. Hartstikke leuk!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rotterdammer genomineerd voor uitvinden cd en dvd
Sluiten