Jet Hesselink
Jet Hesselink Binnenland 9 apr 2015
Leestijd: 2 minuten

Prostituees gaan strijd aan met gemeente

‘Don’t save us, save our windows’ staat in grote, rood verlichte letters, op posters die de ramen sieren in de rosse buurt. De prostituees zijn de wanhoop nabij, nu steeds meer peeskamers verdwijnen. „Ik heb geen idee waar ik anders heen zou moeten. Ik moet er niet aan denken dat ik straks geen inkomen meer heb”, vertelt een prostituee.

De Amsterdamse prostituees zijn woedend op de gemeente die ze hun ramen afneemt. Een paar honderd dames gingen donderdagavond daarom gemaskerd de straat op. Uniek, niet eerder lieten prostituees zo openlijk van zich horen.

Ongekend

„Het is ongekend dat zoveel prostituees in Amsterdam tegelijk de straat op gaan”, vertelt woordvoerder Lyle Muns van PROUD, de belangenorganisatie voor sekswerkers. „Veel prostituees hebben bij ons om posters gevraagd om op hun ramen te hangen.”

De meeste prostituees weten niet waar ze naartoe moeten als hun werkplek verdwijnt. ,,Eigenlijk wil ik niet zo ver vooruit denken, maar als het nodig is moet ik straks misschien wel op een illegale manier mijn geld gaan verdienen’’, vertelt prostituee Felicia Anna (28). De prostituee liep om haar woorden kracht bij te zetten helemaal voorop mee in de tocht. „We accepteren niet wat de gemeente doet. En we zullen ons er met al onze kracht tegen verzetten.”

De gemeente wil de ramen sluiten, omdat er veel misstanden zouden plaatsvinden op de Wallen. Het speciale project dat hiervoor is opgezet, ‘Project 1012’, werd in 2007 in het leven geroepen. Sinds dat jaar zijn al zo’n honderd werkplekken gesloten. Volgens Muns die zelf gigolo is, is de gemeente van plan om nog 95 andere ramen te sluiten de komende maanden. Het gaat vooral om werkruimten rondom het Oudekerksplein. ,,Hoewel de sekswerkers natuurlijk ook naar een andere plek kunnen gaan, willen velen dat niet. Er zijn genoeg prostituees die hier wel bij de Oude Kerk willen werken, maar niet in dat straatje verderop.’’

Wegpesten

Muns ziet in het plan slechts een excuus om Amsterdam te kunnen ‘opschonen’. ,,Als prostituees ergens veilig kunnen werken, is dat hier wel: op de Wallen. Daarbij is het niet zo dat de prostituees stoppen met hun werk als hun werkruimte afgepakt wordt. Bijna iedereen die ik heb gesproken is vanuit huis gaan werken, waar het een stuk minder veilig is.’’

Thuis hebben prostituees onder andere geen alarmknop, die wel in de ruimtes op de Wallen zit. ,,Ik denk dat de gemeente best wel weet dat het een veilige werkomgeving is, maar dat zij gewoon niet zo blij is met de bloeiende seksindustrie hier.’’ Volgens Muns levert het de gemeente dan ook niets op om zomaar wat ramen te sluiten. ,,Het zorgt ervoor dat het alleen maar onveiliger wordt voor de vrouwen.’’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Prostituees gaan strijd aan met gemeente
Sluiten