Jet Hesselink
Jet Hesselink Binnenland 6 apr 2015

Op de koffie in Amsterdam

Koffie is hip. Twintigers en dertigers openen het ene koffiezaakje na het andere koffietentje in Amsterdam. Metro zocht er een paar op en wat opviel was dat ze in ieder geval één ding gemeen hebben: ze worden liever niet koffiezaakje genoemd. „We hebben meer dan alleen koffie hoor.” Wat maakt al deze plekken nog uniek? Wij gingen op bezoek bij vier recent geopende cafeïneparadijsjes in Amsterdam.

Bram Post (25), Mede-eigenaar Hendrix, De Clercqstraat 82

„De behoefte aan koffiezaakjes in Amsterdam is de laatste tijd ontzettend gegroeid, ze zijn eigenlijk niet meer weg te denken. Wij schenken fair-trade koffie van Bocca, een echt Amsterdams koffiemerk. We hebben bij Bocca een speciale boon geselecteerd uit Brazilië, waarmee we al onze soorten koffie maken. Alles wat we doen, willen we goed doen. Het draait bij ons om de ’Hendrix experience’. Alles moet perfect samen komen en op elkaar aansluiten. Mensen moeten echt het gevoel hebben dat ze in een huiskamer zijn beland.”

Myrthe Slotemaker (33), Eigenaresse Morgen & Mees, 2e Hugo de Grootstraat 2

„Bij Morgen & Mees willen we een modern en internationaal gevoel uitstralen. We zitten in een pand uit 1800 en hebben geprobeerd om die elementen in ieder geval in ere te laten. Als mensen hier komen, hoop ik dat ze in een ontspannen sfeer stappen. Ik vind het heel leuk als mensen opgetut zijn, maar dat hoeft hier zeker niet. Je mag ook gewoon even lekker onderuit hangen. Wat ons zo uniek maakt, is dat we streven naar perfectie. En we hebben unieke koffie uit Italië, die je hier in de buurt niet zo snel kunt krijgen.”

Bastiaan Beijer (30) en Dominique Jochemus (25), Mede-eigenaar en bedrijfsmanager Coffee & Coconuts, Ceintuurbaan 282-284

„Bij de meeste zaakjes in Amsterdam waar ze koffie schenken, houdt het na die koffie op. Ze trekken vaak een eenzijdig publiek, terwijl wij juist een heel breed publiek willen trekken. Er zit hier van alles naast elkaar. Groepjes vriendinnen, borrelende toeristen en veel ZZP’ers komen naar ons toe om te werken. Daarnaast hebben ook we ons eigen biertje. En onze exclusieve koffie vind je niet ook om de hoek, maar hebben we speciaal geselecteerd vanuit El Salvador.”

Rob van der Linden (32), Mede-eigenaar CoffeeConcepts, Reguliersdwarsstraat 4

„Toen we dit pandje pasgeleden kregen aangeboden, wisten we het direct: we wilden met deze kans de Reguliersdwarsstraat weer eens goed op de kaart zetten. En daarbij, hier in de buurt vind je geen lekkere koffie. Alles wat we hier naast onze Italiaanse koffie aanbieden, is home-made. De stroopwafeltaart is mijn favoriet. Daarnaast kun je bij ons ook heerlijk lunchen en ons brood is van biologische oorsprong. We zijn zeven dagen per week geopend en het loopt erg goed. De eerste vaste klanten hebben we al.’’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Op de koffie in Amsterdam
Sluiten