Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Binnenland 13 apr 2015 / 15:00 uur

Demonstratie tegen bestuur UvA begonnen

De demonstratie van docenten en studenten tegen het beleid van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is begonnen. Ongeveer duizend mensen verzamelden zich maandagmiddag bij het universiteitsgebouw op het Roeterseiland voor een tocht door de binnenstad. Deelnemers scandeerden ,,aftreden, aftreden". De demonstranten vooraan de stoet houden een groot spandoek op met eenzelfde oproep aan het College van Bestuur (CvB).

Lees ook: Ludieke actie studenten en docenten UvA

Docenten van ReThink UvA die het protest hebben georganiseerd, hebben deelnemers opgeroepen netjes gekleed te gaan. Leerkrachten is gevraagd om in toga te komen. Dit om het beeld dat in de media geschetst zou worden dat vooral krakers nog verzet plegen, weg te nemen. De mars verloopt rustig. Er klinken slechts zo nu en dan spreekkoren. „We hebben gekozen voor een stille mars”, zegt een van de docenten die meeloopt. „We hebben de afgelopen zes weken onze stem laten horen richting het College van Bestuur via acties en bijeenkomsten. Wij willen nu het gezamenlijke gezicht van de academische gemeenschap laten zien.”

Net gekleed

Docenten van ReThink UvA die het protest hebben georganiseerd, hebben deelnemers opgeroepen netjes gekleed te gaan. Leerkrachten is gevraagd om in toga te komen. Dit om het beeld dat in de media geschetst zou worden dat vooral krakers nog verzet plegen, weg te nemen.

Gezichtsbedekking

Demonstranten die zich aansluiten bij de tocht naar de Binnengasthuisring waar het CvB momenteel zetelt, mogen van de gemeente geen gezichtsbedekking dragen. Dit is een regel bij meer demonstraties om verstoringen van de openbare orde te voorkomen.

16.20 uur: De studenten lopen langs de Stopera. De uitgeprocedeerde asielzoekers zijn van plan zich aan te sluiten bij de demonstratie. Zij houden een sit-in bij het stadhuis, omdat zij maandagochtend uit de Vluchtgarage in Zuidoost moesten vertrekken. Ze willen niet alleen bed, bad en brood, maar ook opvang overdag.

16.25 uur: De vluchtelingen van We Are Here hebben zich aangesloten bij de protestmars. Ze lopen nu zij aan zij over de Amstel en delen hun roep naar vrijheid en solidariteit. De spandoeken van de vluchtelingen lijken de voorkant van de demoncratie te overheersen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Demonstratie tegen bestuur UvA begonnen
Sluiten