Jet Hesselink
Jet Hesselink Binnenland 1 apr 2015 / 10:59 uur

Breitner House verovert derde plek wereldranglijst

Het Amsterdamse Breitner House heeft wel een heel bijzondere prijs in de wacht gesleept. Het 5-sterren Bed and Breakfast in Oost heeft de derde plek veroverd in de wereldranglijst van beste hotel-accommodaties van Booking.com. ,,Dat is toch waanzinnig!”, reageren de trotste eigenaren Guido Bouvy en zijn vrouw Camilla Braaksma.

Origami

Van de ruim 600.000 accomodaties die Booking.com aanbiedt op de website, zijn er 260 in de prijzen gevallen. ,,Bij het selecteren hebben we gekeken naar veel verschillende punten. We hebben recensies meegenomen, maar we hebben bijvoorbeeld ook gekeken naar wie de mooiste origami handdoeken vouwt”, vertelt woordvoerster Patricia Bruens van der Neut. Het is de eerste keer dat Booking.com een ranglijst opstelt. ,,De Booking’s Best Awards maken het reizigers vanaf nu mogelijk om snel de juiste accomodaties te vinden op basis van de ervaringen en inzichten van voorgangers.”

één ding

Het was tijdens een vakantie drie jaar geleden in Italië dat Bouvy en Braaksma besloten het roer om te gooien. ,,We waren op een mooie namiddag op een prachtig plein in Sicilië, waar iemand op de trappen van een cathedraal op een banjo begon te spelen. En plotseling stonden er overal mensen die spontaan de tango begonnen te dansen. Ik zei tegen mijn dochter Florence: Noem nou eens één ding op, dat hier niet klopt. We doen wat verkeerd, in ons drukke leven.” Twee maanden later, waren er twee ruime suites in hun woning in Oost gecreeërd ,,We dachten: we gaan dit doen op onze manier. Precies zoals wij zelf graag willen reizen.”

Andere wereld

Twintig jaar geleden kocht het warmhartige stel een karakteristiek pand tegenover het Oosterpark. Braaksma is actrice en Bouvy werkte als regisseur. Alles is ingericht in de stijl van de negentiende eeuw. Grote kroonluchters, gouden lijsten met schilderijen, ornamenten en antiek meubilair sieren het huis. Wanneer de eerste stap naar binnen gezet is, voelt het alsof je een andere wereld betreedt.

Het is niet de eerste keer dat Breitner House een prijs in de wacht sleept. Toch komen de prijzen telkens weer als een verrassing. ,,Ik hoef niet zo nodig hotelletje te spelen. Ik blijf gewoon mezelf, zoals ik van binnen ben”, vertelt Bouvy. Soms neemt hij zijn gasten mee om ze wat te laten zien van ‘zijn Amsterdam’. Als hij ze mee krijgt tenminste. ,,Er zijn soms mensen, die nauwelijks de deur uit gaan als ze bij ons verblijven.”

Persoonlijke aandacht

De suites zijn te huren voor zo’n vijfhonderd euro per nacht. De eigenaren hebben in twee jaar tijd al heel wat verschillende mensen een slaapplek geboden. ,,En stuk voor stuk zijn het warme en lieve mensen, die echt wat te vertellen hebben.” Schrijvers, sjeiks en mensen van wie de namen niet genoemd mogen worden, hebben al kunnen genieten van de warmte en persoonlijke aandacht die het Breitner House kenmerkt. ,,En naast al deze mensen, komen er ook hele eenvoudige mensen bij ons langs. Mensen net als wij”, lacht het stel.

Cadeaus

Maar niet iedereen beschouwt de Gooische Bouvy en Surinaamse Braaksma als ‘gewone mensen’. Mensen uit alle werelddelen sturen bij thuiskomst cadeaus na. ,,Het meest ontroerende cadeau vond ik het tafellaken met onze initialen erin gegraveerd”, vertelt Braaksma. ,,Maar het verbaast ons eigenlijk wel, dat mensen versteld staan van het feit dat er nog service is”, vult Bouvy aan. ,,Het zonnetje moet bij ons altijd schijnen, ook al regent het buiten nog zo hard.”

Dromen bestaan

De vele recensies over het Breitner House staan vol positiviteit. Zo schrijft Otto: ,,En wij maar denken: dromen bestaan niet. Wel: hier worden ze geboren.” Het ontbijt komt uit de recensies als grootste verwondering van gasten naar voren. Bouvy: ,,Het ontbijt is bij ons pure kunst. Er was eens een Fransman, die maar stil voor zich uit zat te kijken zonder iets te eten. Ik vroeg aan mijn vrouw: ‘vraag eens wat er is?’. Hij vertelde toen dat hij het te mooi vond om aan te raken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Breitner House verovert derde plek wereldranglijst
Sluiten