Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Binnenland 1 apr 2015 / 17:05 uur

Amsterdammers vechten elkaar de tent uit

Het aantal vechtscheidingen in Amsterdam waarbij kinderen de dupe worden, is de afgelopen vier jaar ruim verdubbeld. Vooral hoogopgeleide ouders weten niet op een beschaafde manier uit elkaar te gaan, blijkt uit informatie van de Raad van de Kinderbescherming. De gemeente heeft daarom gericht extra jeugdhulp ingekocht en is dit jaar het project vechtscheidingen gestart.

Verplichte hulp

Dit schrijft wethouder Simone Kukenheim (Onderwijs, Jeugd en Diversiteit) in een brief aan de gemeenteraad. Er zijn geen specifieke cijfers voor handen van het aantal vechtscheidingen in de hoofdstad, omdat er geen eenduidige definitie van een vechtscheiding is. Wel is bekend in hoeveel gevallen de Raad voor de Kinderbescherming vorig jaar moest ingrijpen. In 314 scheidingszaken waarbij alarmbellen afgingen heeft de raad een zogeheten gezag- en omgangonderzoek gedaan. Hieruit bleek dat in 25 procent ontwikkeling van een kind zo erg bedreigd werd dat de Kinderbescherming het nodig vond dit uit te breiden naar een beschermingsonderzoek waaruit verplichte hulp kan voortvloeien.

Lees ook: Zorg dat echtscheiding geen vechtscheiding wordt

De gemeente heeft voor dit jaar extra preventieve jeugdhulp ingekocht om onder meer via scholen en Ouder- en Kindteams (OKT’s) problemen op tijd te kunnen signaleren. „Op advies van Jeugdbescherming en de William Schrikkergroep heb ik bij de inkoop van jeugdhulp voor 2015 rekening gehouden met de toenemende vraag naar hulp bij vechtscheidingen”, schrijft Kukenheim. „Ik heb de instellingen waar de jeugdhulp is ingekocht gevraagd om extra aanbod voor omgangsbegeleiding te ontwikkelen.”

Scheidingscafés

De gemeente gaat ook in gesprek met vernieuwende particuliere initiatieven zoals scheidingscafés en Villa Penedo, waar kinderen van gescheiden ouders terechtkunnen. Via het Jeugdplatform Amsterdam wil de wethouder zelf in gesprek gaan met ouders en kinderen die in vechtscheidingen verwikkeld zijn.

Projectplan

Omdat verwacht wordt dat het aantal vechtscheidingen alleen maar toeneemt, is de gemeente het project vechtscheidingen gestart. Deze wordt in 2015 in de steigers gezet. Het is erop gericht alle betrokken instanties beter met elkaar te laten samenwerken en een sluitend aanbod te krijgen gericht op preventie en het tijdig signaleren van problemen. Ook wordt er gekeken in hoeverre de gemeente of de ouders de interventies moeten financieren. Kukenheim komt nog voor de zomer met een projectplan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Amsterdammers vechten elkaar de tent uit
Sluiten