Jet Hesselink
Jet Hesselink Binnenland 29 apr 2015
Leestijd: 4 minuten

Amsterdammer bakt pannenkoek over hele wereld bruin

Bijna honderd landen heeft hij al een bezoekje mogen brengen en binnenkort kruist hij voor de tweede keer, hij vloog eerder al naar New York, de Atlantische oceaan over. Op naar Brazilië, het land waar hij al tijden van droomt. De Amsterdamse Robin Vogelaar (25) vliegt in de weekenden van hot naar her om mensen te voorzien van een pannenkoek. ,,Mijn koffer staat altijd ingepakt klaar.”

Pannenkoekenavontuur

Vijf jaar geleden begon het pannenkoekenavontuur voor de Amsterdammer. ,,Ik werkte als stategieconsultant bij de bank soms wel zeventig uur per week en zag mijn vrienden veel te weinig. Daarom bedacht ik om één avond in de week pannenkoeken te bakken voor iedereen die langs wilde komen.”

Orde in de chaos

Maar, deze pannenkoeken zorgen er nu al lang niet meer voor dat hij zijn vrienden vaker ziet. ,,Ik ben bijna ieder weekend van huis om pannenkoeken te bakken in andere landen. Mijn koffer staat altijd ingepakt klaar. Om toch enige orde in de chaos te scheppen plan ik mijn reisjes zo’n twee á drie maanden van tevoren in, want anders is het wel wat hectisch allemaal.” Zijn agenda is er dan ook een waar menig reislustig type jaloers van wordt. Zo zijn Marokko, Brazilië en Noorwegen zomaar een greep uit de komende bladzijden in zijn agenda. Soms moet hij net ergens zijn voor zijn werk, af en toe wil hij mensen in het buitenland weer opzoeken en zo nu en dan kiest hij zelf zijn koers.

Mix

De spanning van het vele reizen blijft er volgens Vogelaar goed in. ,,Het is toch altijd wel weer een beetje spannend om nieuwe mensen te ontmoeten. Soms is het lastig om naast mijn oude vrienden in contact te blijven met al die nieuwe mensen. Ik probeer hierin dan ook een goede mix te vinden en social media helpen daarbij enorm.” Soms gaan zijn vrienden ook mee op avontuur, mits ze helpen met bakken natuurlijk. ,,Vaak gaan ze mee als ik hier ergens in de buurt logeer. Zo nam ik ze laatst mee naar Brussel en dan regel ik ook een slaapplek voor hen.” Via CouchSurfing probeert Vogelaar ieder weekend een gratis slaapplek te regelen, zodat hij alleen zijn vliegticket en de ingrediënten voor de pannenkoeken hoeft te betalen.

Vervelende nacht

Maar niet alle banken waarop de Amsterdammer heeft gelegen bevielen even goed. Vooral de persoon die hem een plekje aanbood, heeft hem er nogal eens van overtuigd niet snel terug te komen. ,,Een homoseksuele jongen had me eens een slaapplek aangeboden. Ik voelde me echt niet prettig bij hem, ook omdat hij wat seksueel getinte opmerkingen maakte. Helaas was het al laat en kon ik nergens anders meer naartoe.” Gelukkig zijn er ook hele vriendelijke mensen, zo vertelt de avonturier. ,,Ik ging eens slapen bij een hele arme man. Hij had maar één bed en bood mij deze aan. Zelf bracht hij zijn nacht door op de grond. Ik weet niet of ik zelf zo vriendelijk zou zijn geweest.”

Voorproeven

Niet overal zijn de pannenkoeken van Vogelaar even geliefd. ,,De Italianen brengen gewoon hun eigen pizza’s mee als ze naar mijn ‘pancake party’ komen.” De feesten worden bijna altijd bij mensen thuis gehouden. Als echte kenner neemt hij zelf wel altijd een stukje van de vers gebakken pannenkoeken, want alleen een Hollander kan ze natuurlijk voorproeven. ,,Maar ik zorg er de laatste tijd wel altijd voor dat ik ook wat anders te eten bij me heb. Van pannenkoeken word ik ondertussen niet meer warm.”

Zo ver mogelijk

Zijn ouders vinden het wel wat gek dat hun zoon zo’n drang heeft naar avontuur. ,,Ze zijn zelf niet zo avontuurlijk ingesteld. Ze snappen niet waarom ik het niet gewoon leuk kan hebben in Amsterdam. En zelf zouden ze ook niet zoveel zin hebben om constant nieuwe mensen te ontmoeten. Ze vinden het leuk voor een avondje, maar daarna gaan ze graag weer terug naar hun oude vrienden. En ze zoeken het altijd dichtbij huis. Ik ga juist het liefst zo ver mogelijk weg.”

Nieuwe impulsen

Van de dagen in Amsterdam, juist omdat het er zo weinig zijn, geniet Vogelaar met volle teugen. ,,Al mis ik het avontuur en de nieuwe impulsen dan wel.” Vogelaar ziet zichzelf de komende tijd nog wel even doorbakken. Binnenkort bakt hij ze bruin voor driehonderd hongerige Brazilianen. Mensen kunnen zich via Facebook aanmelden als ze bij het festijn willen zijn. ,,Ik ga door totdat ik het niet meer leuk vind. Wat ik daarna ga doen? Ik weet het niet precies. Wat ik wel weet, is dat ik altijd zal blijven reizen. Met of zonder pannenkoeken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Amsterdammer bakt pannenkoek over hele wereld bruin
Sluiten