Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Binnenland 12 mrt 2015

Vrachtwagens delen in autovrije Ferdinand Bolstraat

Ondernemers in de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam gaan zich samen met de gemeente en de transportsector buigen over een gezamenlijk en schoon bevoorradingssysteem in dit autovrije winkelgebied. Hiermee moet uiterlijk volgend jaar een pilot starten.

Lees ook: Ontwerp nieuwe Ferdinand Bolstraat klaar

De bevoorrading van de winkels en de horeca in de winkelstraat in Zuid gebeurt via de zijstraten en dat lijdt vaak tot verstopping van het verkeer, overlast en onveilige situaties. Door ondernemers goederenstromen te laten bundelen en met schone en stille voertuigen te rijden, kan het aantal grote vrachtauto’s en bestelbusjes worden verminderd. „Als ondernemers, transportbedrijven en de gemeente samenwerken, kan de Ferdinand Bol op een veilige en schone manier worden bevoorraad zonder dat Amsterdammers er veel last van hebben”, zegt D66-raadslid Jan-Bert Vroege, die samen met SP en VVD heeft gepleit voor een pilot met duurzame bevoorrading.

Elektrisch vervoer

De partijen willen stimuleren dat het vrachtvervoer in de drukke gebieden zoveel mogelijk plaatsvindt met vervoermiddelen die geen schadelijke stoffen uitstoten. Dat kan door het gebruik van elektrische en hybride bestelbusjes en vrachtwagens te stimuleren. „Maar zeker ook door te zorgen voor efficiënter vervoer. Veel vrachtauto’s en busjes rijden nu met halflege wagens hun bestellingen rond.”

Uiterlijk 1 januari 2016 komt de wethouder Verkeer en Vervoer met een plan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vrachtwagens delen in autovrije Ferdinand Bolstraat
Sluiten