Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Binnenland 18 mrt 2015
Leestijd: 2 minuten

Starten van horecaonderneming favoriet bij KvK

ZZP’ers zijn de afgelopen vier jaar in groten getale een horecaonderneming gestart blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel.

Lunchzaak Baker & Moore aan de Westblaak is nog maar drie weken open, maar trekt nu al veel bekijks. Het tweetal achter het bijna gelijknamige concept, Paul Bakker en zijn vriendin Eline Moor, schreven zich onlangs in bij de Kamer van Koophandel (KvK) en zijn daarin niet de enigen.

Stijging

Uit door Metro opgevraagde cijfers blijkt namelijk dat het aantal mensen dat zich de afgelopen vier jaar heeft ingeschreven bij de KvK in Rotterdam is toegenomen. Vooral in de horecadivisie is een grote stijging zichtbaar.

De 28-jarige Bakker, die de dagelijkse leiding voor rekening neemt, herkent de tendens. „Het gaat goed in horecalandschap en het gaat al helemaal goed in Rotterdam. De lunch- en ontbijttak, zoals ook wij die aanbieden, is booming.” Een medewerker achter de bar, die druk bezig is met het maken van een sandwich, vult aan: „Dan opent er daar weer een nieuw zaakje en dan daar weer. Of je hoort iets over een nieuwe ontbijtbar. Ja, je ziet een duidelijke groei.”

Droom

De ondernemer vervolgt: „Het hebben van eigen zaak is altijd een droom geweest en twee jaar geleden heb ik besloten om mijn baan in het hypotheekwezen op te zeggen en die droom om te zetten in realiteit.”

Samen met zijn vriendin trekt hij zes maanden door Azië om zich begin 2014 volledig te focussen op het concept. „Via crowdfunding hebben wij onze zaak zo snel van de grond gekregen. In zes weken tijd hadden we een bedrag van 70.000 euro bij elkaar. Veel meer dan de geijkte 50.000 euro waar we in eerste instantie op hoopten.”

Concurrentie

Of er door al die oppoppende tentjes sprake is van grote concurrentie? Bakker vindt van niet. „Ik kan geen zaak in de stad noemen die hetzelfde concept hanteert als wij, namelijk het geheel zelf samenstellen van je broodje.” Zijn doel? „Uitbreiden! Ik wil binnen een paar jaar meerdere zaken in meerdere steden.”

Cijfers

Het aantal mensen dat zich meldt bij de Kamer van Koophandel in Rotterdam om een horecagelegenheid te beginnen is de afgelopen vier jaar met tientallen procenten gestegen. Van 283 inschrijvingen in 2010 naar 433 in 2014. Meer dan de helft van de inschrijvers is begonnen als ZZP*er. Het aantal Rotterdammers dat een financiële instelling begon daalde sinds 2010 met meer dan vijftig procent. In totaal steeg het aantalinschrijvingen met 4 procent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Starten van horecaonderneming favoriet bij KvK
Sluiten