Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Binnenland 2 mrt 2015 / 20:40 uur

RET gaat pislucht te lijf met urinewerende folie

Het Rotterdamse vervoersbedrijf RET gaat met zogenoemd plasfolie de urinelucht in liften op metrostations te lijf. Het is volgens het bedrijf nog steeds één van de grootste ergernissen van reizigers die afhankelijk zijn van de lift.

In vier liften, twee op metrostation Melanchtonweg en twee op station Beurs, is de folie inmiddels aangebracht. „De RET is in de meest brede zin van het woord bezig om de reis zo aangenaam mogelijk te maken. De urinelucht in liften blijft een grote ergernis en daarom willen wij daar graag iets aan doen”, aldus RET-woordvoerder Frouke Albers.

„Onze monteurs controleren de liften de komende periode extra vaak, ook worden er fysieke controles gedaan en kunnen reizigers middels een QR-code hun ervaring delen. Zo komen we tot een eindoordeel. We hebben gekozen voor deze liften omdat er in het verleden over deze locaties is geklaagd.”

Proef

In juni 2013 werd er door de RET een proef gehouden met geurdispensers in 19 stationsliften. Reacties waren positief en de bloemgeur fresia werd anoniem gekozen als favoriete verhuller, maar daar houdt het volgens Albers niet op. „De projecten blijven naast elkaar bestaan, maar we willen graag kijken wat het effect is van de folie.”

Volgens Martijn Hutten van Fleetshield in het Utrechtse Vianen breken de moleculen penetrante luchten af. Het bedrijft houdt zich bezig met het bestrijden van stank en heeft de zelfklevende folie in de liften aangebracht.

„Je moet het zo zien dat de lucht als ware uit de ruimte wordt weggenomen, wordt geabsorbeerd. Dat is een verschil met bijvoorbeeld de werking van een geurdispenser. Die voegt een lekkere geur aan de ruimte toe die maskeert of neutraliseert. Binnen 24 uur neemt deze folie 80 procent van de geur weg.”

Structureel

Volgens Hutten wordt de folie landelijk gebruikt op plekken waar sprake is van structurele geuroverlast. „Behalve bij de RET loopt er ook bij de Nederlandse Spoorwegen een proef. Maar de folie wordt ook gebruikt bij frietkramen, afvalopslagplaatsen en in andere sanitaire ruimten.”

Naar alle waarschijnlijkheid vindt er over twee maanden een evaluatie plaats. Dan wordt gekeken of de RET het project doorvoert op meer stations.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
RET gaat pislucht te lijf met urinewerende folie
Sluiten