Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Binnenland 1 mrt 2015 / 16:57 uur

Opheldering over schilderpraktijken consulaat

Onderkalken. Hoe kon het gebeuren dat Rotterdams erfgoed tegen alle regels in wit werd geverfd? Over die vraag wordt maandag door de gemeente gesproken met betrokken partijen.

Was de verfbeurt van het Angolese consulaat een opzettelijke actie of gewoon klunzigheid? Op die vraag hoopt het stadsbestuur vandaag een antwoord te krijgen. Om vier uur morgenmiddag wordt er overleg gevoerd tussen de betrokken partijen om een oplossing te vinden voor de ontstane kwestie rondom het kwalijke schilderwerk van het voormalig gemeentearchief, een rijksmonument uit 1900 aan de Mathenesserlaan.

Lees ook: ‘Angolees consulaat verziekt rijksmonument’

Afgelopen vrijdag kwamen er tientallen geschokte reacties binnen over het overschilderen van het pand. Het gebouw, van poreus zandsteen, werd bij wijze van opknapbeurt met witte verf bedekt. Inmiddels is zo’n dertig procent van het gebouw wit.

Praten

Onduidelijk is of wethouder Visser, verantwoordelijk voor Cultuur en Binnenstad, bij het gesprek aanwezig is. Zijn woordvoerder laat weten: „Onze indruk is dat er geen opzet in het spel is. Het kan zijn dat het Angolese consulaat zich niet bewust was van de status rijksmonument. Wat er precies is fout gegaan, weten we niet, maar daar gaan we vandaag op ambtelijk niveau over praten. De werkzaamheden zijn in ieder geval stilgelegd.”

Geen commentaar

Het consulaat van Angola, nu nog gevestigd aan de Westblaak, heeft het gebouw sinds januari in beheer en is van mening dat voor het schilderen van het pand geen vergunning noodzakelijk is. Het gebouw zou namelijk Angolees grondgebied zijn. Het consulaat was gistermiddag niet bereikbaar voor commentaar.

‘Onherstelbare schade’

Niels van der Vlist, directeur bij Stadsherstel Rotterdam, noemt de actie triest. „Onherstelbare schade aan zo’n prachtige gevel. Kan iemand dit stoppen? Tot mijn grote verbazing zag ik vrijdag dat het zandsteen van het voormalig gemeentearchief werd overgeschilderd. Een trieste dag voor het weinige historische erfgoed dat we in Rotterdam nog hebben.”
Verschillende partijen in de Rotterdamse politiek hebben inmiddels ook om opheldering gevraagd. Ze vragen zich af wat de gemeente gaat doen om soortgelijke beschadigingen in de toekomst te voorkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Opheldering over schilderpraktijken consulaat
Sluiten