Jet Hesselink
Jet Hesselink Binnenland 22 mrt 2015 / 14:20 uur

Ontsteltenis steekpartij oma Toni nog altijd groot

Het zonnetje schijnt door de vredige Govert Flinckstraat alsof zich hier nooit een drama heeft voltrokken. De 96-jarige oma Toni werd donderdagavond vlakbij haar huis in de Amsterdamse Pijp neergestoken. Ze kwam vanaf het park om de hoek met haar rollator aan lopen, toen het noodlot toesloeg. De oude dame ligt op dit moment in stabiele toestand in het ziekenhuis. ,,Het is een lief en zachtaardig mens.”

Lentedag

Omdat het zo’n mooie lentedag was donderdag, ging de vrouw even een ommetje maken. Tot ze plotseling tegen een man aan botste met haar rollator. De man begon direct te duwen. Ze werd nog boos, maar plotseling pakte de man een mes en begon op haar in te steken. De slechtziende dame werd meerdere keren gestoken in haar buik. Toch wist ze bij haar woning te komen en schakelde direct haar dochter en de politie in. Ze kwam terecht op de intensive care in het ziekenhuis, waar ze nog steeds ligt. Ze is geopereerd aan zeven perforaties in haar darmen.

Nostalgie

Oma Toni woont al sinds haar achttiende ontzettend prettig in de lange straat. Haar drie kinderen werden hier geboren en nadat haar man overleed, bleef ze zelfstandig wonen in het huis. Samen met haar echtgenoot had ze een papierwinkel aan de voorzijde van het huis. Alles ligt hier nog op precies dezelfde plek als jaren geleden. Er liggen zelfs nog enkele papieren zakjes op de vensterbank. Volgens buurvrouw Truus (65), eigenaresse van het muziekmagazijn iets verderop in de straat, wilde Toni geen afscheid nemen van de winkel die ze met haar man runde. ,,Het is voor haar een stukje nostalgie, ze wil het niet loslaten.”

Geschrokken

Truus is ontzettend geschrokken van de gebeurtenis. ,,Toni is een ontzettend aardige vrouw en ze is nog hartstikke goed op de hoogte van alles. Ze leeft altijd met iedereen hier in de straat mee en weet duidelijk wat ze wil.” De buurvrouw is niet bang dat haar ook zoiets zal overkomen. ,,Ik ben lang en stevig en heb de deur van mijn winkel hier altijd goed op slot.” Ze hoopt niet dat Toni door de gebeurtenis naar een tehuis moet, want dat was het laatste dat ze wilde.

Overbuurvrouw Willemien (68) brengt Toni regelmatig een pannetje soep of een bloemetje. ,,Ik vind het leuk om af en toe even met haar te babbelen. Het is een lief en zachtaardig mens.” Wel vertelt ze dat ze het zelf anders zou hebben aangepakt. ,,Ik had mezelf laten vallen, er zitten hier genoeg eettentjes in de buurt die haar konden helpen. Dat hele stuk had ik niet meer gelopen, maar dat is typisch iets voor Toni.”

Tehuis

De overbuurvrouw ziet Toni regelmatig met haar rollator langs wandelen. ,,Af en toe zie ik haar ook met haar kleinzoon langs scharrelen. Dan lopen ze allebei achter de rollator. En als auto’s dan naar haar toeterden, dacht ze bij zichzelf ‘ze wachten maar even’.” Ook zij hoopt niet dat ze Toni naar een tehuis brengen. ,,Dan is ze binnen een paar maanden ‘de pijp’ uit.”

Mevrouw Baynath (81) kent Toni van gezicht. ,,Altijd als we elkaar zagen, zwaaiden we even.” Toni was volgens haar niet iemand die zich aanstelde. ,,Soms vroeg ik haar of ik iets van de markt voor haar mee moest nemen, maar dat wilde ze nooit.”

Dader

Een uur na de steekpartij heeft de dader zich gemeld bij agenten op de Dam. Hij droeg het mes nog steeds bij zich. De man 24-jarige Irakees, woont in Arnhem. Hij had ’s ochtends de trein gepakt naar Amsterdam om willekeurig iemand neer te steken. Hij wilde hiermee zijn vader straffen, zo verklaart zijn advocaat Bob Meijer. Er zou dan ook sprake zijn van psychische problemen. Op dit moment zit hij in voorlopige hechtenis op verdenking van poging tot moord of doodslag. Hij is in Amsterdam geen bekende van de politie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ontsteltenis steekpartij oma Toni nog altijd groot
Sluiten