Job Halkes
Job Halkes Binnenland 5 mrt 2015
Leestijd: 2 minuten

‘Onrust rond komst moskee naar Schiebroek’

Bij de stichting van een nieuwe moskee in Rotterdam-Schiebroek zouden vooraanstaande salafisten betrokken zijn. Onder meer de omstreden prediker Tarik Chadlioui, die onlangs een visum voor een bijeenkomst in Rijswijk werd geweigerd, zou fondsen werven voor de komst van het Nederlands Islamitisch Multicultureel Centrum Masjid Al-Noor aan de Wilgenlei. Nu is het centrum nog gevestigd aan de Asserweg. De omwonenden zijn bang en boos over de plannen.

Volgens Leefbaar Rotterdam staat Chadlioui, ook bekend als Tarik Ibn Ali, in brede kringen bekend als een moslimradicaal die in heel Europa miljoenen euro’s ophaalt voor de salafistische zaak en de bouw van moskeeën met een dergelijk signatuur. Ook is hij in verband gebracht met het ronselen van jongeren voor de strijd in Syrië en zou hij een link hebben met Shaira4Belgium. Ibn Ali zit ook achter de omstreden megamoskee die in Gouda moet komen. Daarvoor haalde hij tonnen binnen.

Lees ook: Arme moslims willen megamoskee niet

Een andere omstreden man achter de plannen in Schiebroek is Imam Salam uit Tilburg. De familie Salam bezit de website Sadaqa TV en riep via dit kanaal op tot donaties. Salam kreeg landelijke bekendheid door in 2004 toenmalig minister Rita Verdonk van Integratie geen hand te geven. Later werd hij door de rechter veroordeeld omdat hij illegale gsm-stoorzenders had geplaatst om ongestoord te kunnen bidden. Ook zou deze familie banden hebben met Syrische jihadisten en Fouad Belkacem, de leider van Shaira4Belgium. Hij werd onlangs veroordeeld door een Belgische rechtbank tot een straf van 12 jaar vanwege deelname aan een terroristische organisatie.

Leefbaar Rotterdam wil dan ook dat de plannen van tafel gaan. „De mensen willen dit niet. Niet in hun straat, niet in hun gebied en niet in hun stad”, aldus raadslid Tanya Hoogwerf. Ze wil dan ook dat het stadsbestuur alles doet om de komst van dit soort moskeeën in de stad te verhinderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Onrust rond komst moskee naar Schiebroek’
Sluiten