Alex Ringeling
Alex Ringeling Binnenland 16 mrt 2015 / 18:01 uur

Ondernemers moeten ‘eigen’ camera’s weghalen

In de Amsterdamse Warmoesstraat waren ondernemers de overlast van dealers helemaal zat. Ook het gebrek aan cameratoezicht was hen een doorn in het oog. De gemeente deed niets volgens hen, dus hingen ze zelf camera’s op. Maar dát mag niet van de gemeente.

Lees ook: CDA: Cameratoezicht in Witte de Withstraat

Privacy

Volgens de gemeente is de privacy van passanten in het geding. Dus moeten de winkeliers ze weghalen. Enkelen van hen hebben dit ook gedaan, met merkbaar negatief effect, zo bericht AT5.

Dealers

"Drugsdealers weten de gemeentecamera’s makkelijk te omzeilen, het stikt hier van de nisjes," zo zegt ondernemer Theodoor van Boven tegen de stadszender. "De dealers bedreigden ons, dus hebben we zelf camera’s aan onze gevel gehangen", meldt hostel-eigenaar Jim. "Het resultaat was dat de dealers verdwenen." Hij stelt dat het argument van de privacyschending niet relevant is. "Wij slaan het materiaal niet op. We gebruiken het alléén tegen de dealers."

Lees ook: Amersfoort wil af van cameratoezicht

Reactie gemeente

Volgens de gemeente hebben de camera’s die nu in de Warmoesstraat hangen, voldoende zicht op de hele straat. Ook zegt de gemeente in een reactie dat er extra verlichting in de straat komt in mei.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ondernemers moeten ‘eigen’ camera’s weghalen
Sluiten