Marinka Wagemans
Marinka Wagemans Binnenland 31 mrt 2015 / 09:39 uur

Kip in Ommoord opnieuw beklad met graffiti

De Kip in Rotterdam-Ommoord was in de nacht van zaterdag op zondag weer het slachtoffer van een vandaal. Het bekende kunstwerk van Ingrid Kruit is met graffiti wit en blauw gespoten. Peter Buisman, voorzitter van bewonersorganisatie De Witte Bollen: „We gaan nu beraadslagen of De Kip überhaupt blijft staan of niet.”

Het kunstwerk, dat al sinds 1983 bij kinderboerderij De Blijde Wei staat, is in 2014 in haar oorspronkelijke staat hersteld. „Voor de restauratie is De Kip ook al een aantal keer beklad, maar het is nu de derde keer sinds de restauratie,” vertelt Buisman.

Lees ook: Ommoordse kip weer slachtoffer van vandalen

Landmark

De Kip staat als ‘landmark’ bekend in Ommoord en is het meest gefotografeerde kunstwerk in de wijk. Een optie om De Kip in zijn originele staat te behouden is door er hekken omheen te plaatsen, maar Buisman geeft aan dat dat de functie van het beeld ruïneert. „Kinderen die naar de boerderij gaan, spelen er altijd bij en zitten er op. Dat kan dan niet meer.”

Een van de leden van de bewonersorganisatie deed een voorstel om De Kip dan maar gewoon te laten staan zoals hij nu beklad is, maar daar zijn vele anderen het dan weer niet mee eens. „De Kip werd vorige keren met behulp van donaties van buurtbewoners weer naar zijn oorspronkelijk bruine kleur gebracht,” wat aangeeft hoe zeer de buurtbewoners het kunstwerk waarderen, stelt Buisman.

Bewakingscamera

„We hoopten dat nu De Kip een tijdje uit de pers was, vandalen het saai zouden vinden om het beeld te bekladden. Dat was een beetje onze tactiek,” legt Buisman uit. „Maar blijkbaar werkt dat niet.” Buisman heeft ook dit keer weer aangifte gedaan. Er is al eens gesproken over cameratoezicht op De Kip, maar dat wordt waarschijnlijk ook geen succes. „Van de gemeente mag een camera op het terrein zelf niet, omdat dat de privacy van de bezoekers schendt,” aldus Buisman. „Een camera op een van de huizen die op de kip uitkijkt zou kunnen, maar vanwege de bomengroei zie je dan de helft van het jaar alsnog niets.”

Graffiti-tag

Er is dit keer, in tegenstelling tot de andere keren, een ‘tag’ achtergelaten. Een soort handtekening voor een graffiti-spuiter, dus. Buisman: „Ik hoop dat mensen die een beetje thuis zijn in dat wereldje, misschien kunnen vertellen wie het gedaan heeft.” Om De Kip opnieuw naar de oorspronkelijke staat te brengen kost zo’n 900 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kip in Ommoord opnieuw beklad met graffiti
Sluiten