Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Binnenland 3 mrt 2015 / 05:35 uur

GVB lanceert interactieve routeplanner

GVB lanceert woensdag een interactieve routeplanner waarbij reizigers van bus, tram en metro op een plattegrond kunnen zien hoe de route loopt en waar ze zich in de stad bevinden. „Dit is veel visueler en leuker dan reizen met alleen een tabel met reistijden”, zegt een GVB-woordvoerder. Ook is op de vernieuwde GVB-website, waar de routeplanner onderdeel van is, in een oogopslag te zien op welke lijn zich een stremming of vertraging voordoet. GVB is naar eigen zeggen de eerste stadsvervoerder die met een dergelijke interactieve routeplanner komt.

Toeristische attracties

De planner is te gebruiken op desktop, smartphone en tablet. „Het toont hoe lang een reis duurt, waar je precies heen gaat en of er een vertraging op de route is”, zegt de GVB-woordvoerder. „Voor toeristen en dagjesmensen die Amsterdam niet goed kennen, is het extra leuk. Ze krijgen zo meteen een gevoel bij de stad. Je ziet welke wijken je doorkruist en in welk deel van de stad je bent. En in de komende twee maanden vermelden we ook de toeristische attracties er in.”

Lees ook: Reizen in stadsvervoer is veiliger geworden

Op de homepage zien reizigers per vervoersmiddel waar er vertraging is, waar deze zich op de route bevindt en wat de verwachte vertragingstijd is. „Als je in de tram zit en je staat bijvoorbeeld stil, dan kun je kijken hoe lang het gaat duren. Mocht dit bijvoorbeeld een uur zijn, dan kun je de omleidingsroute kiezen die wordt aangeboden.”

Locatiezoeker

Met een locatiezoeker is via gps te zien waar de dichtstbijzijnde halte op de gekozen route is. „Dat is bijvoorbeeld ook handig op Amsterdam Centraal waar mensen vaak niet weten of de tram aan de west- of aan de oostzijde vertrekt.” De routeplanner geeft uit zichzelf verschillende reisopties. Maar de reiziger kan ook kiezen om bijvoorbeeld alleen met de metro of de bus te willen reizen.

Lees ook: Bus, tram en metro live volgen op je mobiel

GVB merkt uit alle gevraagde en ongevraagd reacties dat reisinformatie, ook onderweg, het belangrijkst is voor reizigers. „Daarom zijn constant bezig om te innoveren op dit gebied”, zegt de woordvoerder. „We verwerken de feedback van de reizigers in deze ontwikkelingen.” Bij de nieuwe routeplanner werkt de stadsvervoerder samen met andere (regio)vervoerders. Zij worden meegenomen in de halte-informatie, maar de actuele reistijden van andere aanbieders worden niet vermeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
GVB lanceert interactieve routeplanner
Sluiten