Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Binnenland 12 mrt 2015 / 16:25 uur

Gemeente wil regie over kaalplukken schuldenaren

Mensen met schulden zakken steeds verder in het schuldenmoeras doordat overheidsinstanties tegen de regels in klakkeloos geld incasseren. Hierdoor blijft er voor schuldenaren geen geld meer over om van te leven. De vier grote steden (G4) willen hier een einde aan maken. Ze willen de regie over de incasso van schulden op zowel lokaal als landelijk niveau op zich nemen.

De Amsterdamse wethouder Arjan Vliegenthart (Werk, Inkomen en Participatie) heeft hierover namens de G4 een brandbrief gestuurd naar staatssecretaris Jetta Kleinsma.

Lees ook: Naheffing belastingdienst voor 5 tot 6 miljoen mensen

Gemeentelijke schuldhulpverleners treffen nu betalingsregelingen die teniet worden gedaan wanneer de Belastingdienst of het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) opeens een vordering doet. Dit doen zij zonder het wettelijk bestaansminimum te respecteren en via bankbeslag.

Overleg

Hierdoor kan iemand zijn of haar huur niet meer betalen en raakt nog verder in de schulden. „We zien burgers steeds meer en in groten getale in de knel komen”, zegt Vliegenthart. „In ieder dossier dat de schuldhulpverlening onder ogen krijgt, komt de Belastingdienst voor. Geef ons de regie en laat ons overleggen met de dienst. Er moet terugbetaald worden, maar wel op een maatschappelijk verantwoorde manier.”

Onontwarbare kluwen

De fiscus is vorig jaar op de vingers getikt, onder meer door de Nationale Ombudsman, maar houdt zich tot op dit moment nog steeds niet aan de regels. De praktijk blijkt weerbarstig, zegt Vliegenthart. „Op Rijksniveau is er te veel bemoeienis, vier ministeries hebben er iets over te zeggen. Het is een onontwarbare kluwen. Dat kunnen wij als gemeenten veel beter. Wij kennen de problemen.”

Schuldentraject

Vliegenthart sprak onlangs een sociale raadsvrouw die naar het politiebureau was gegaan om te voorkomen dat ze iemand zouden oppakken met een schuld bij het CJIB terwijl hij in een schuldentraject liep. „Veel schuldhulpverleners worden geconfronteerd met de ondoordachte uitvoering door overheidsinstanties. Laat ze stoppen met bankbeslag en geef ons de regie.”

Aflossen

Die regie bestaat uit het maken van afbetalingsregelingen op lokaal niveau in overleg met landelijke instellingen zoals de Belastingdienst en CJIB. Vliegenthart: „Op de lange termijn is kleine bedragen per maand aflossen effectiever dan in een keer een groot bedrag afschrijven en een kale kip overhouden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Gemeente wil regie over kaalplukken schuldenaren
Sluiten