Metro
Metro Binnenland 9 mrt 2015 / 05:50 uur

‘Feyenoord moet de regels handhaven’

Afgelopen week werd duidelijk dat de burgemeester zich irriteert aan de opstelling van de directie richting de supporters. Directeur Eric Gudde van Feyenoord reageerde vervolgens verbaasd. Wat is er nou echt aan de hand? Vijf vragen over de band tussen Coolsingel en De Kuip.

Waarom viel de burgemeester zo uit?
De gemeenteraad wilde opheldering over de relatie tussen de supporters en de club. Aboutaleb haalde daarbij uit naar de club. „Er is gesoebat tussen de directie en Raad van Commissarissen enerzijds en de supporters anderzijds over de machtsvraag hoeveel invloed supporters hebben in de Raad van Commissarissen”, zo stelde Aboutaleb. Hij tekende daarbij aan dat een afspraak uit 2012 om een supporter te benoemen in de Raad van Commissarissen nog niet is nagekomen. Hij noemde de relatie tussen de supporters en de club ‘niet op orde’.

Hoe reageerde Feyenoord daar op?
Feyenoorddirecteur Eric Gudde liet in diverse media optekenen de woorden van Aboutaleb met verbazing te hebben aangehoord. Een machtsstrijd ziet hij dan ook niet. „Met Mark Koevermans en Martin van Geel zit ik elk kwartaal met de Supportersraad om tafel. Dat zijn 25 mannen en vrouwen uit alle geledingen van de club. Daar proef ik niet de term machtsstrijd, integendeel. We zijn het heel vaak met elkaar oneens, maar er is een open en scherpe discussie. Er is altijd weerstand, maar dat hoort bij een club. De teksten van de burgemeester zijn zowel onjuist als ongenuanceerd.” Over het plaatsen van een supporter in de Raad van Commissarissen is volgens Gudde alleen afgesproken dat er voordacht gedaan zou worden.

En hoe reageerde Aboutaleb daar weer op?
Op BNR Nieuwsradio sloeg de burgemeester keihard terug. „Heeft u achter de doelman in Vak G wel eens iemand op een stoeltje zien zitten, wat volgens de regels zou moeten? Wie is eigenlijk de baas in het stadion? Het lukt hem en anderen al jaren niet om de supporters het gewenste gedrag te laten vertonen, terwijl hij over de huisregels gaat. Ik pleeg niet te liegen tegen de gemeenteraad, dit zijn de feiten zoals ik ze zie. Gudde weet dat ik dit vind. Dat kan geen verrassing zijn.”

Hoe is de band tussen het stadhuis en Feyenoorddirectie eigenlijk?
Zo’n vijf keer per jaar zit de burgemeester om tafel met de directie. In het stadhuis is men de soap rondom het nieuwe stadion in 2013 nog niet vergeten. Aboutaleb maakte, samen met het college, zich persoonlijk hard voor nieuwbouw. Maar echt steun in de openbaarheid van Feyenoord hebben ze nooit gevoeld. Toen het plan dan ook sneuvelde werd er in het stadhuis als snel gewezen naar de slechte communicatie van Feyenoord. De verhoudingen zijn sindsdien wat bekoeld. De spreekkoren in het stadion over Joden en het niet handhaven van de huisregels zijn Aboutaleb en de gemeenteraad een doorn in het oog. Diverse politieke partijen willen een onderzoek en achter de schermen klinkt het al dat de Feyenoorddirectie weg zou moeten. Chagrijnig lieten sommige raadsleden al weten dat de club voorlopig niet langs hoeft te komen met hun verbouwplannen van De Kuip. Feyenoord zou laatst boos zijn geweest op de burgemeester toen het lang duurde voordat de ME kwam opdagen tijdens de wedstrijd tegen Standard Luik.

Wat is de oplossing voor dit conflict volgens kenners?
De Feyenoorddirectie zou beter moeten luisteren naar de burgemeester, zo stellen insiders. De goedwillende supporters zijn nu de dupe van dit conflict. Geef hen een stem in de club, zoals dat eerder is beloofd en handhaaf anderzijds de regels in het stadion. De dure boetes van de UEFA zijn er niet alleen voor het bijvoorbeeld afsteken van vuurwerk, maar ook voor het niet handhaven van de huisregels zoals Aboutaleb eerder al stelde. Zorg dat niemand staat en iedereen op zijn plek zit. Het is ruimte bieden en grenzen stellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Feyenoord moet de regels handhaven’
Sluiten