Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Binnenland 18 mrt 2015 / 17:05 uur

Duurzaam wonen in Amsterdam duur of onmogelijk

Amsterdam wil een duurzame stad zijn, maar maakt het haar inwoners vaak onnodig moeilijk om energiezuinig te worden. Een zonnepaneel op het dak is niet zomaar gelegd, en op dubbel glas wordt ook de nodige regelgeving losgelaten. D66, SP en VVD willen af van oude regels die duurzaamheid in de weg staan.

Lees ook: Samsom: meer investeren in duurzame energie

De coalitiepartijen dienen een voorstel in voor het afschaffen van de top 10 onnodige en belemmerende regels. „Zeker in onze dichtbebouwde stad is het bizar dat wanneer je samen een dak wil delen voor zonnepanelen dit bijna onmogelijk wordt gemaakt door verouderde regelgeving”, zegt Marijn Bosman, woordvoerder duurzaamheid voor D66. „Laten we het Amsterdammers niet onnodig lastig maken en die regels schrappen of aanpassen.”

De gekste regels

Bosman wilde weten waar mensen in het dagelijks leven tegenaan lopen en fietste een rondje door de stad. Ze sprak met bewoners en ondernemers die beig zijn met duurzame initiatieven. „We zijn tegen de gekste regels aan gelopen”, zegt Bosman. „Zo is dakisolatie het meest nodig bij oude gebouwen, maar wordt dat juist het moeilijkst gemaakt in de regelgeving.”

Dubbel glas

Dubbel glas zetten in een woning in de binnenstad is al helemaal een uitdaging. Een onafhankelijke commissie moet naar het raam komen kijken om te beoordelen of het dubbelglas het karakter van het huis niet aantast. „Als het al gelukt is om energiebesparende of duurzame acties te ondernemen moet je er vaak ook nog eens grof geld voor neerleggen, juist door al die extra controles.”

Ook de belastingregels voor lokale energie zijn hoognodig aan vernieuwing toe. „Nu is het nog rendabeler om zes zonnepanelen op een dak te leggen, dan zestig zonnepanelen op een school.” De coalitiepartijen pleiten daarom voor lagere kosten en experimenteerruimte in landelijke belastingwetgeving.

Top 10

De drie partijen geven het Amsterdamse college de opdracht om snel aan de slag te gaan met de 10 hinderlijke regels. Ook willen ze dat de gemeente samen met duurzame koplopers uit Amsterdam de lokale regelgeving langs loopt om te kijken welke regels duurzame initiatieven nog meer in de weg staan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Duurzaam wonen in Amsterdam duur of onmogelijk
Sluiten