Job Halkes
Job Halkes Binnenland 5 mrt 2015
Leestijd: 2 minuten

D66: Testen drugs moet weer terug in Rotterdam

Het moet in Rotterdam weer mogelijk worden om drugs te laten testen op festivals en in clubs. Dat bepleit coalitiepartij D66 in schriftelijke vragen. Volgens fractievoorzitter Salima Belhaij moet zo’n drugsservicetestpunt bijdragen aan een gezondere en veiligere uitgaansomgeving. Niet alleen zou er drugs getest moeten worden op zo’n locatie, maar ook voorlichting worden gegeven over het gebruik ervan.

Lees ook: ‘Alcohol 114 keer dodelijker dan cannabis’

In 2013 vroeg de partij al om het laten terugkeren van een testplek voor drugs, maar het college voelde er toen niets voor omdat het jongeren op die manier zou faciliteiten bij drugsgebruik. Vorige week liet het Trimbos instituut echter weten dat het drugsgebruik in het uitgaansleven weer toeneemt. Jongeren zouden drugs bij het uitgaan zijn gaan zien als iets normaals en het taboe om er over te spreken zou inmiddels minder groot zijn. Ook zouden gebruikers zich weinig aantrekken van alle voorlichting. Volgens het instituut is het gebruik van drugs in het uitgaansleven momenteel net zo hoog als eind jaren negentig het geval was.

Belhaij schrok zich rot toen zij het rapport van het Trimbos las. „Alleen voorlichting geven werkt niet, zo valt er te lezen. Het wegnemen van risico’s is echter wel effectief.” Omdat te bereiken moet er weer een mogelijkheid komen om drugs te testen. „In 2009 vielen er geen doden. En vorig jaar waren het er zeven. We moeten voor dat probleem aandacht hebben. Het aantal gezondheidsincidenten met drugs neem toe en we moeten meer doden zien te voorkomen.”

Lees ook: Caféweetje: Partydrugs, meer dan een pilletje

Nu moeten mensen die hun drugs willen laten testen naar Den Haag of Amsterdam. „Ik hoop dat jongeren zich laten horen. Rotterdam is een echte jongeren stad en die moeten veilig uit kunnen gaan.” Belhaij hoopt dat het stadsbestuur zo snel mogelijk ene besluit neemt over het laten terugkeren van een dergelijk testpunt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
D66: Testen drugs moet weer terug in Rotterdam
Sluiten