Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Binnenland 5 mrt 2015 / 06:05 uur

Amsterdam enorm populair onder expats

Amsterdam is erg populair onder buitenlandse werknemers en hun bazen. De hoofdstad valt nét buiten de top 10 van meest leefbare wereldsteden waar bedrijven hun personeel willen huisvesten. Net als vorig jaar staat de stad in 2015 op de elfde plaats van de Quality of Living-ranglijst van Mercer. Het adviesbureau onderzocht 440 steden wereldwijd op leefbaarheid.

Lees ook: Stijging woningverhuur aan expats

Voor het onderzoek zijn internationale bedrijven en expats gevraagd naar hun mening. Hieruit blijkt dat de Nederlandse overheid en het stadsbestuur nog voldoende kunnen doen om op termijn de top 10 binnen te dringen. De dure huisvesting, het liberale drugsbeleid en de lange wachtlijsten in de zorg zijn de belangrijkste zaken die expats ervan weerhouden om in Amsterdam te wonen.

Drugsbeleid

Het onderzoek is gehouden tussen september en november 2014. Dit kan een reden zijn waarom het drugsbeleid zo’n rol speelt in de leefbaarheidsbeleving van expats, zegt Bartjan Willenborg van Mercer. „Toen waarschuwden matrixborden mensen voor dodelijke witte heroïne en dat kan meespelen. Zelf zien wij het als iets goeds en een waarschuwing. Voor expats kan het confronterend zijn en afschrikken. Ook de coffeeshops vinden velen niet prettig, omdat dit het softdrugsbeleid heel zichtbaar maakt. Maar Amsterdam zet hier al stappen in door er meerdere te sluiten.”

Lees ook: Amsterdam stijgt op lijst leefbare steden

De leefbaarheid van steden is van groot belang voor grote bedrijven en werkgevers die hun werknemers in het buitenland moeten huisvesten. Zij gebruiken die informatie om een eerlijke vergoeding voor hun medewerkers te berekenen. De expats ontvangen onder andere een financiële tegemoetkoming als zij naar een stad met een lagere kwaliteit van leven worden uitgezonden. Deze ‘moeite’-component gaat voor steeds meer steden omlaag. Opkomende steden doen daarom al jaren hun best om aantrekkelijke vestigingsplaatsen te worden en investeren miljoenen euro’s.

Beoordeling

Voor het Quality of Living onderzoek zijn de steden beoordeeld op 39 criteria. Van politieke, sociale en economische factoren tot zaken die te maken hebben met medicijnen, gezondheid, onderwijs, ontspanning, huisvesting en bereikbaarheid. Daarmee krijgen de steden een objectieve score, zodat ze kunnen worden vergeleken. De uitkomsten worden gebruikt door werkgevers (om werknemers te compenseren) en overheden (om verbeterbeleid op te baseren). Het Oostenrijkse Wenen staat op de eerste plaats in de ranglijst. Mercer doet aanbevelingen naar aanleiding van de uitkomsten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Amsterdam enorm populair onder expats
Sluiten