Ruben Eg
Ruben Eg Binnenland 25 mrt 2015
Leestijd: 2 minuten

Amsterdam CS krijgt Franse grandeur onder de sporen

Door de nieuwe westpassage op Amsterdam Centraal trekken straks op een normale werkdag tien keer zoveel mensen als er diezelfde dag door de Kalverstraat slenteren. De verwachte 140.000 dagelijkse passanten zijn misschien niet allemaal op voorhand op pad om te shoppen, maar de doorgang van het Stationsplein naar het IJ zal het hen akelig moeilijk maken.

De westpassage werd de afgelopen jaren onder de perrons van Amsterdam Centraal gegraven om een speciale vrije doorgang voor voetgangers te creëren. Hier kunnen bijvoorbeeld overstappers van de pont naar Noord van de ene naar de andere kant van het station zonder ov-chippoortjes te passeren. In oktober gaan de poortjes in de eerste passagierstunnel op Amsterdam CS al dicht. De rest volgt later.

Lees ook: Amsterdam CS krijgt primeur met stations-Wagamama

Grandeur

De nieuwe doorgang is echter niet zomaar een doorgang. Zelfs terwijl er nog druk wordt gewerkt, voel je in de westpassage al een bijzondere grandeur. De lampen rond de marmeren pilaren geven samen met de industriële omgeving van baksteen en ijzer van het station de indruk van een knus winkelstraatje met warme straatlantarens. Ook de trap naar de centrale Cuypershal onder een witte bakstenen boog is smaakvol.

„We willen de westpassage de sfeer van een straatje in Parijs geven”, zegt Tim Heijenbrock, verhuurmanager bij NS Stations. Met nog zo’n drie maanden te gaan voor de opening, zijn naar eigen zeggen bijna alle winkelplekken in de doorgang al verhuurd. Modeketen Claudia Sträter opent er de eerste vestiging op een treinstation, net als Swarovski, Lush en Kiko.

Winkels

Ook Sissy Boy en Rituals openen de deuren in de westpassage. Verder komen er filialen van The Chocolate Company, Cheese & More en AKO. De zaak van Erica Kruiderijen uit de westtunnel keert terug in de passage. De naam van de uitbater van een Zuid-Europees aandoend barretje in het midden van de doorgang wil Heijenbrock nog niet noemen. Net als de ‘Spaanse tappaszaak’ waar nog mee wordt onderhandeld.

Lees ook: Doorgang aan westkant Amsterdam CS is weer open

Voor nieuwsgierige Amsterdammers en reizigers worden binnenkort kijkgaten gemaakt in de bouwwand in de onlangs heropende westvleugel aan het Stationsplein. De laatste loodjes van de bouwvakkers op die manier dagelijks te volgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Amsterdam CS krijgt Franse grandeur onder de sporen
Sluiten