Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Binnenland 24 feb 2015

Voor zomer snellere trein naar strand

Mogelijk nog voor de zomer komt er een einde aan de trage treinverbinding tussen Amsterdam en Zandvoort. ProRail en NS onderzoeken momenteel mogelijkheden om de dienstregeling zodanig aan te passen dat de wachttijd voor reizigers zoveel mogelijk wordt verkleind.

Lees ook: Trage trein wekt irritatie

Dit zegt staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu in antwoord op vragen van de ChristenUnie. Aanleiding voor de vragen van Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber is de nieuwe dienstregeling die half december vorig jaar van start ging. Hierin staan de sprinters Amsterdam-Haarlem-Zandvoort 13 keer per dag 10 minuten stil op station Haarlem in verband met een goederentrein die moet passeren.

Voor de zomer

Mansveld heeft ProRail en NS verzocht „nog eens grondig naar de situatie te kijken”. ProRail en NS zijn op dit moment met de betrokkenen vervoerders en met de consumentenorganisaties in het Locov in overleg. „Ze bekijken zorgvuldig of het mogelijk is om nog voor de zomer verbeteringen in de dienstregeling 2015 te realiseren en de wachttijd zoveel mogelijk te verkleinen, zoals Rover heeft voorgesteld”, schrijft Mansveld. „Verder is NS voornemens om voor de dienstregeling 2016 in alle gevallen een ‘snelle’ Sprinter Amsterdam Centraal – Zandvoort aan te vragen, zonder lange wachttijd in Haarlem.”

NS te laat

De reden waarom de sprinter zo lang op station Haarlem moet wachten om een goederentrein te laten passeren, is omdat de NS ruim na de capaciteitsverdeling nog wijzigingen heeft aangebracht in de dienstregeling in de regio Amsterdam-Haarlem-Uitgeest. Dit deed de vervoerder mede op verzoek van consumentenorganisaties en regionale overheden, zegt Mansveld. Dit was zo kort voor de ingang van de dienstregeling dat de goederenvervoerders hun tijdsplanning hier niet meer op konden aanpassen. „NS was hiervan op de hoogte, maar schatte in dat de voordelen voor de reizigers van de aanpassing van de dienstregeling in de regio groter waren dan het nadeel van de tien minuten wachttijd.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Voor zomer snellere trein naar strand
Sluiten