Robyn van Gorsel
Robyn van Gorsel Binnenland 25 feb 2015 / 13:30 uur

Vierde Nederlandse homo-monument in Schiedam

Tweede Kamerlid Pia Dijkstra onthult maandag negen maart een gedenksteen ter nagedachtenis aan Jillis Bruggeman, hij werd in 1803 opgehangen wegens zijn homoseksualiteit. Hij was de laatste ter dood veroordeelde Schiedammer.

De gedenksteen wordt door Homoambassadeurs uit Schiedam geplaatst om aandacht te vragen voor de rechten van homo’s wereldwijd. Ook wordt er jaarlijks een Jillis Bruggeman Penning uitgereikt aan mensen of organisaties die zich inzetten voor gelijke behandelingen van homoseksuelen.

Penning

De eerste penning wordt uitgereikt aan Amnesty International. Deze wordt door de Nederlandse vereniging tot integratie van homoseksualiteit (COC) overhandigd aan de directeur van de organisatie, Eduard Nazarski.

Monument

De gedenksteen die op de Grote Markt komt, is het vierde monument voor homo-emancipatie in Nederland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vierde Nederlandse homo-monument in Schiedam
Sluiten