Metro
Metro Binnenland 19 feb 2015 / 15:50 uur

Verruiming openingstijden winkels versoepeld

Het wordt voor winkeliers in Amsterdam makkelijker en goedkoper om langer open te blijven. Met het versoepelen van de regels wil de gemeente bevorderen dat ondernemers flexibele openingstijden gaan hanteren.

Ontheffing

Op verzoek van VVD, D66, GroenLinks en PvdA heeft het stadsbestuur een onderzoek laten uitvoeren naar de mogelijkheden van vermindering van de financiële en administratieve lastendruk voor ondernemers die een tijdelijke verruiming van de openingstijden willen. Daaruit bleek dat versimpeling van de procedure een positief effect zou hebben. „Op korte termijn kunnen winkeliers die langer open willen blijven in een keer vijf ontheffingsaanvragen indienen”, zegt VVD-fractievoorzitter Marja Ruigrok. „Dit scheelt tijd, administratie en geld want het is vijf ’verlaatjes’ voor de prijs van een.”

Lees ook: 24 uur shoppen niet gewild in Amsterdam Zuidoost

De ’Vijf voor de prijs van één regeling’ is een tijdelijke maatregel totdat de aanvraag voor tijdelijke ontheffing volledig wordt afgeschaft. Ruigrok: „Binnenkort hoeft een winkelier alleen nog maar te melden dat hij een avond langer open wil blijven. Het stadsdeel moet hier binnen een week op reageren, zo niet dan mag de winkel sowieso langer openblijven. Dit is het bewijs dat het afschaffen van regels en vergunningen kan.”

Meer

Als het aan de VVD ligt, is dit een mooi startpunt om te onderzoeken welke vergunningen nog meer door een meldingsplicht kunnen worden vervangen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verruiming openingstijden winkels versoepeld
Sluiten