Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 26 feb 2015
Leestijd: 2 minuten

Studenten bestormen Maagdenhuis in Amsterdam

Update 22.18 uur: Het bestuur van de Universiteit van Amsterdam heeft aangifte gedaan tegen de studenten die het Maagdenhuis hebben bezet. Dat heeft vicevoorzitter Hans Amman van het college van bestuur van de universiteit gezegd. Amman is samen met voorzitter Louise Gunning en bestuurslid Dymph van den Boom in het bestuursgebouw van de universiteit dat eerder op de avond door studenten werd bestormd.

De aangifte betekent dat de driehoek (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie) een besluit zal nemen over al dan niet ontruimen van het Maagdenhuis.

Lees ook: Maagdenhuis sinds 1969 dé plek om je gelijk te halen

Update 21.52 uur: Voorzitter Louise Gunning van het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam is woensdagavond naar het Maagdenhuis gekomen. Ze riep de studenten, die momenteel het pand bezetten, op naar huis te gaan. Gunning stelde de studenten voor om donderdag in debat te gaan. ”Als jullie democratisch zijn, dan nemen jullie geen bezit van andermans eigendom. Ik sta niet toe dat jullie bezit nemen van dit pand”, zei Gunning.Update 20.43 uur: De gemeente Amsterdam wacht de reactie af van het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op de bezetting van het Maagdenhuis en is vooralsnog niet van plan in te grijpen. Dat zei een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan

”We wachten af wat het bestuur van de UvA doet. Het is hun eigendom. Mogelijk gaan ze aangifte doen wegens lokaalvredebreuk”, aldus de zegsman.

Update 20.18 uur: Bestuurslid Dymph van den Boom van de Universiteit van Amsterdam is bereid naar het Maagdenhuis te komen voor overleg als de studenten die het gebouw nu bezet houden, binnen een uur het pand hebben verlaten. Dat heeft Van den Boom volgens een woordvoerster van de beweging De Nieuwe Universiteit, die het studentenprotest leidt, gezegd.

Update 20.04 uur: De Amsterdamse politie wacht de ontwikkelingen in het Maagdenhuis af en grijpt vooralsnog niet in. Dat heeft een woordvoerder woensdagavond laten weten.
Tientallen demonstranten zijn woensdagavond het Maagdenhuis in Amsterdam binnengevallen. De deur van het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) werd na een vreedzame protestmars ingetrapt door boze studenten die het aftreden van het bestuur van de UvA eisen.Lees ook: Studentenmars voor meer inspraak in onderwijs

Onder luid gejuich en gejoel stroomden de studenten het pand binnen. "Aftreden! Aftreden!", scandeerden ze uitgelaten.

De inval volgt op een protestmars woensdagavond langs verschillende locaties van de UvA. Honderden studenten, docenten en sympathisanten liepen mee. Ze eisen meer democratie in het hoger onderwijs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Studenten bestormen Maagdenhuis in Amsterdam
Sluiten