Robyn van Gorsel
Robyn van Gorsel Binnenland 25 feb 2015 / 19:10 uur

Romeinen welkom voor voetbalfeest

Na een lange periode van voorbereiding moet vandaag blijken of de maatregelen rondom de wedstrijd Feyenoord – AS Roma voldoende zijn. De stad en de politie zijn er klaar om de duizenden fans uit Rome te ontvangen. Mocht het misgaan dan ligt er een noodbevel klaar om in te grijpen. Gisteren werden de laatste puntjes op de ‘i’ gezet en kwam de selectie van de Italiaanse club aan. Het team slaapt in het Inntel Hotel aan de voet van de Erasmusbrug. „Er is extra security aanwezig om alles in goede banen te leiden," vertelt een medewerkster.

Italiaanse aanhangers van voetbalclub werden gisteren door de Nederlandse politie vriendelijk verzocht om zich netjes te gedragen in Rotterdam. Die boodschap werd ook in het Italiaans verspreid op de website Politie.nl. Daarnaast werd er een noodbevel door burgemeester Aboutaleb opgesteld. Dat geeft de politie vandaag de mogelijkheid om snel te handelen en om eventuele vervelende supporters de stad uit te begeleiden.

In de stad was gisteren nog vrij weinig te merken van de komst van de 2500 supporters. De Oude Haven was op een enkeling na uitgestorven en ook op het Stadhuisplein was er nog geen Italiaan te vinden. „Nee, het is nog rustig. Maar dat zal morgen hopelijk anders zijn", vertelt een serveerster. „We zijn een echte Feyenoordplek, dus Italianen durven hier denk ik niet te komen." Ook bij de VVV geen sprake van drukte. „Italiaanse supporters? Nee,nog niet gezien." Op andere drukbezochte plaatsen gisteren geen supporters.

De schade na de rellen van vorige maand wordt volgens Aboutaleb geheel betaald. Hij wil een bedrag ophalen en daarmee particuliere initiatieven aanvullen.

Deze week reisde er twee officieren van justitie naar Rome om beeldmateriaal te bestuderen en in samenwerking met de Romeinse autoriteiten de boel verder te onderzoeken. „Eerlijk gezegd zijn de voorbereidingen op deze wedstrijd voor ons ‘business as usual’. We hebben tijdens andere Europese wedstrijden vaker met dit bijltje gehakt en zijn goed voorbereid", laat een woordvoerder van het OM weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Romeinen welkom voor voetbalfeest
Sluiten