Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Binnenland 24 feb 2015

Ontruiming Bungehuis begonnen

Op Twitter laten de studenten van De Nieuwe Universiteit die het Bungehuis hebben bezet, weten dat de ontruiming is begonnen.

De studenten roepen symphatisanten op Twitter en Facebook op om langs te komen. ,,Doe je beste kleren aan, neem potten en pannen mee. Schreeuw je longen uit je lijf! Laat horen dat de UvA dit niet kan maken!"

Het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA), een delegatie van de actievoerders en de burgemeester spraken maandag drie uur vergeefs met elkaar.

Lees ook: ‘Bungehuis-overleg levert niets op’

Volgens de studenten is het UvA-bestuur op geen enkele manier tegemoet gekomen aan de eisen van de actievoerders. Het aanbod van het UvA-bestuur om een Festival der Wetenschappen te organiseren over de gang van zaken op de universiteit, is volgens een deelneemster aan het overleg te vrijblijvend omdat de uitkomsten ,,zonder invloed op het beleid” zouden zijn.

Update 10.08 uur: De eerste studenten hebben het Bungehuis op eigen gelegenheid verlaten melden ze op Twitter.

Update 10.29 uur: Er staat inmiddels een arrestantenbusje voor de ingang. Volgens omstanders zijn er nog veel studenten binnen.

Update 10.40 uur: Het wordt steeds drukker op de stoep voor het Bungehuis. Steeds meer mensen komen de studenten steunen.

Update 11.10 uur: Er zijn ongeveer 12 studenten door de ME in een arrestantenbusje afgevoerd.

Update 11.40 uur: Tientallen studenten zitten op de stoep voor het Bungehuis en scanderen leuzen zoals: he ho CvB waar blijf je met je BMW, he ho CvB hier krijg je problemen mee.

Update 11.50 uur: In het Bungehuis zouden meerdere barricades opgeworpen zijn om ontruiming lastig te maken. ,,De ME is hier nog wel even mee bezig”, zegt een actievoerder. Volgens hem bevinden zich nog zo’n dertig studenten in het pand.

Update 13.00 uur: De situatie lijkt grimmiger te worden. De politie heeft een deel van de Spuistraat afgezet om ruimte te maken voor de arrestantenbusjes die tegen werden gehouden door de demonstranten.

Update 13.15 uur: De bezetters worden een voor een geboeid uit het Bungehuis gehaald. In een arrestantenbusje slaan ze op de ramen.

Update 13.50 uur: AT5 meldt dat er 46 arrestaties zijn verricht. De ontruiming van het Bungehuis lijkt voorbij. Wel zijn er nog sympathisanten op straat aanwezig.

Update 14.15 uur: Een grote groep demonstranten die bij het Bungehuis waren, zijn na de ontruiming verplaatst naar het Maagdenhuis. Ze scanderen dezelfde leuzen en willen dat het College van Bestuur (CvB) naar beneden komt om met hen te praten. De ME heeft zich opgesteld bij de groep demonstranten.

Update: Vijf studentenorganisaties uit Amsterdam organiseren woensdag een protestmars om hun onvrede te uiten over het beleid van de UvA.

Update 14.45 uur: Voorzitter van het CvB Louise Gunning is naar buiten gekomen om de studenten te woord te staan. Ze heeft op de trappen van het Maagdenhuis enkele vragen beantwoord, maar niet tot tevredenheid van de studenten. Donderdagavond heeft de CvB een avond georganiseerd om het gesprek aan te gaan met de studenten.

Update 14.50 uur: De groep bij het Maagdenhuis wordt steeds kleiner en praat nog wat na.

Via een livestream van de Amsterdamse stadszender AT5 is de ontruiming live te volgen. De livestream is hieronder te vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ontruiming Bungehuis begonnen
Sluiten