Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Binnenland 16 feb 2015 / 09:59 uur

Maak van opruimen ArenA werkstraf

De stad schoonvegen na Koningsdag of de ArenA opruimen na een wedstrijd. Dat moet opgelegd worden aan mensen die een werkstraf moeten uitvoeren. Dit wil Reclassering Nederland. Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam staat hier wel open voor. Maar het is aan de stadsdelen of dit tot de mogelijkheden gaat behoren, schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad.

Lees ook: Reclassering: werkstraf kan in Amsterdam efficiënter ingezet worden

De reclassering krijgt daarom in alle stadsdelen vaste contactpersonen waarmee afspraken gemaakt worden over geschikte projecten voor werkgestraften. „De afweging waar de mensen met een taakstraf ingezet worden, kan het beste gemaakt worden door de staddelen”, aldus Van der Laan. „Zij weten waar zij werkgestraften het meest effectief kunnen plaatsen en ook welke geschikte ad hoc werkzaamheden er zijn.”

Lees ook: Nieuwe werkstraf: grasmaaien langs snelweg

Nu worden tot werkstraffen veroordeelde mannen en vrouwen in de hoofdstad voornamelijk ingezet voor het opruimen van zwerfvuil, bladblazen en schoffelen, het legen van prullenbakken en parkonderhoud van bijvoorbeeld het Amstelpark, het Vondelpark, de Oeverlanden en het Rembrandtpark.

Plantsoen

Hier moeten meer smaken voor komen. Dat werkgestraften alleen maar plantsoenen schoffelen, is een achterhaalde gedachte meent de reclassering. De instantie werft dan ook actief bedrijven en instellingen om plekken te creëren voor hun cliënten. „De werkstraf is bedoeld om daders te laten ‘leren en terugbetalen aan de maatschappij’. Maar dat kan niet zonder de vertegenwoordigers van de maatschappij”, aldus Reclassering Nederland.

Daarbij kunnen deze personen veel efficiënter ingezet worden. Er zijn werkgestraften die al werkervaring en vakkennis hebben en daardoor goed werk kunnen doen voor bepaalde bedrijven. Deze krijgen hiervoor niet betaald, maar daar staat tegenover dat ze de werkgestrafte ook niet hoeven te betalen voor het werk dat hij of zij verricht.

Stadsdelen

De reclassering wil met alle Amsterdamse stadsdelen vaste afspraken maken over het aantal uur dat ze worden ingezet. „In sommige stadsdelen komen ze bijvoorbeeld niet aan bod omdat daar werkzaamheden aan re-integratiebedrijven worden gegund”, schrijft Van der Laan.

Volgende week spreekt de gemeenteraad over de uitvoering van werkstraffen in de hoofdstad naar aanleiding van een initiatiefvoorstel van de VVD ’Amsterdam maakt werk van de werkstraf’. De gemeente heeft inmiddels al een aantal trajecten verbeterd. Onder meer de samenwerking tussen de Dienst Werk en Inkomen (DWI) en Reclassering Nederland. Zij voeren nu onder meer gezamenlijk een intakegesprek met de gestrafte waarbij ook gekeken wordt naar zijn of haar behoeften na de werkstraf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Maak van opruimen ArenA werkstraf
Sluiten