Metro
Metro Binnenland 18 feb 2015 / 06:05 uur

‘Door in contact te blijven staan we als stad sterk’

Het is nu zes weken na die gruwelijke aanslag in Parijs. Zaterdag werd Kopenhagen opgeschrikt door een schietpartij waarbij twee doden vielen. Helaas kun je een samenleving niet volledig beschermen tegen dit soort aanslagen. Zelfs met een soldaat op iedere straathoek ben je nooit helemaal veilig voor lieden die bereid zijn te sterven voor hun waanideeën. Gelukkig doen de overheid, politie en justitie er alles aan om ons tegen acuut gevaar te beschermen.

Vorig jaar riep de Amerikaanse president Barack Obama de wereld op om actie te ondernemen tegen gewelddadig extremisme. Hij ziet een bijzondere rol voor de lokale overheid, en de lokale gemeenschap. Om aan zijn oproep gehoor te geven, heeft de Amerikaanse regering een vierdaagse top georganiseerd. Gisteren was de eerste dag, en ik was uitgenodigd om mijn ervaringen te delen met collega-burgemeesters uit de VS en Europa.

Dat beschouw ik als een grote eer. Maar het is vooral een compliment voor onze stad, die de afgelopen weken veerkracht heeft getoond. Natuurlijk heb ik verteld dat een goede informatiepositie belangrijk is en dat wij een meldpunt radicalisering hebben. Dat de politie hier niet tegenover de bewoners staat, maar met hen samenwerkt. Dat de lokale overheid, politie en justitie er voor waken dat internationale spanningen niet ontaarden in vijandelijkheden. Dat voor bestuurders binden belangrijk is, maar grenzen stellen ook.

Maar ik heb ook verteld dat de Rotterdammers zelf niet toestaan dat terroristen verdeeldheid zaaien in onze samenleving. Ze zoeken elkaar juist op om over hun angsten, twijfels en boosheid te praten. Tijdens een van de vele gesprekken die ik de afgelopen weken heb gevoerd in de wijken vroeg iemand mij: “we praten al zo lang, maar helpt het wel?” Mijn antwoord is: juist doordat we met elkaar in contact blijven, staan we sterker en dragen we bij aan vrede in onze stad. Ook dat was mijn Rotterdamse boodschap, in het Witte Huis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Door in contact te blijven staan we als stad sterk’
Sluiten