Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Binnenland 24 feb 2015

Bezetting Bungehuis is voorbij, protest gaat door

De ontruiming van het Bungehuis in Amsterdam is voorbij. De politie heeft 46 bezetters van het faculteitsgebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) aan het Spui en sympathisanten gearresteerd. Een grote groep is vervolgens naar het Maagdenhuis getrokken, waar het College van Bestuur (CvB) huist, om hun protest hier voort te zetten.

Lees ook: Ontruiming Bungehuis begonnen

Met de ontruiming van het Bungehuis is een einde gekomen aan de bezetting die anderhalve week duurde. Het ontruimen van de faculteit geesteswetenschappen eindigde om 13.45 uur en heeft bijna vijf uur geduurd. Een aantal bezetters is vrijwillig naar buiten gekomen, de rest werd door de politie naar buiten gebracht en in een arrestantenbusje afgevoerd. Onder de arrestanten was ook een docent. Een iemand is gewond geraakt doordat een politiepaard op zijn voet was gaan staan.

Lees ook: ‘Bungehuis-overleg levert niets op’

Op enig moment tijdens de ontruiming werd de sfeer voor het Bungehuis ietwat grimmig. De demonstranten zaten op de stoep en blokkeerden de toegang van het derde arrestantenbusje. Ze scandeerden leuzen als ’Protest, blokkeer, dit beleid pik ik niet meer’ en ‘He ho CvB waar blijf je met je BMW, he ho CvB hier krijg je problemen mee’. Ze konden echter niet voorkomen dat een vierde arrestantenbusje via de andere zijde van de Spuistraat de hoofdingang kon benaderen. Zo kon de politie doorgaan met het afvoeren van de bezetters.

Transparantie

De mobiele eenheid (ME) moest de groep van tientallen demonstranten met paarden uiteen drijven om een ruim gebied vanaf de ingang van het gebouw af te kunnen zetten. Hierna keerde de rust weer terug. Het Bungehuis werd bezet door een groep die zich De Nieuwe Universiteit (DNU) noemt en strijdt voor meer democratie en transparantie van bestuur binnen de universiteit.

Maagdenhuis

Na de ontruiming verplaatste een grote groep studenten zich naar het Maagdenhuis. Met trommels en toeters en de ME op de achtergrond, riepen ze het UvA-bestuur op naar buiten te komen om hen te woord te staan. Op een gegeven moment kwam CvB-voorzitter Louise Gunning naar buiten en heeft enkele vragen beantwoord.

Kort geding

De UvA spande vorige week een kort geding aan om de activisten uit het gebouw te krijgen en kreeg gelijk van de rechter. Die bepaalde donderdag dat de studenten moeten vertrekken en dat ze een dwangsom van 1000 euro per dag moesten betalen als ze dat niet deden. Na mislukt overleg in de ambtswoning van de Amsterdamse burgemeester maandagavond, is dinsdag begonnen met de ontruiming van het Bungehuis.

Vijf studentenorganisaties organiseren woensdag een protestmars omdat zij zich niet serieus genomen voelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Bezetting Bungehuis is voorbij, protest gaat door
Sluiten