Elena van Doorn
Elena van Doorn Binnenland 27 feb 2015
Leestijd: 1 minuut

‘Angolees consulaat verziekt rijksmonument’

Geschokte reacties vandaag op het overschilderen van een van de weinige rijksmonumenten die Rotterdam nog rijk is. Het consulaat van Angola, dat het gebouw in gebruik heeft, is het gebouw van poreus zandsteen aan het overschilderen met witte verf. En dat zonder vergunning. Inmiddels is zo’n dertig procent van het gebouw wit.

Bouw- en Woningtoezicht, een dienst van de gemeente is langs geweest om verhaal te halen bij de aannemers. Deze beweerden geen vergunning nodig te hebben, aangezien het om Angolees grondgebied zou gaan. Dit is niet juist, zegt de gemeente, die zegt actie te zullen ondernemen door in gesprek te gaan met de Angolese autoriteiten.

Onherstelbare beschadiging

Ook al wordt de verfbeurt wel verder tegengegaan, dan is het monument waarschijnlijk al onherstelbaar beschadigd. Het poreuze zandsteen, maakt dat het erg moeilijk is om de verf weer te verwijderen. “Dit moet natuurlijk worden hersteld”, zegt Niels van der Vlist, directeur van Stadsherstel Historisch Rotterdam tegen NOS. “Het hangt ervan af welk materiaal is gebruikt, misschien dat het met lasertechniek verwijderd kan worden.”

Lees ook: Gudde: Hersenlozen hebben Rometrip deels verpest

Ook de Rotterdamse politiek bemoeit zich ondertussen met de kwestie. De VVD heeft de gemeente gevraagd wat ze gaan doen om dit soort beschadigingen in de toekomst te voorkomen en de partij hoopt dat de schade verhaald kan worden op de opdrachtgevers. De ChristenUnie-SGP kopte in een persbericht: “Angolees consulaat verziekt Rijksmonument”. Verder schreef de partij: “Het Angolese consulaat lijkt volledig lak te hebben aan de wet- en regelgeving voor monumenten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Angolees consulaat verziekt rijksmonument’
Sluiten