Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Binnenland 22 feb 2015 / 15:10 uur

Amsterdam Zuid is toevluchtsoord voor wilde bijen

Het gaat niet goed met de bijenpopulatie in het land. Maar in Amsterdam Zuid lijken de wilde bijen weer te floreren. Ook de bewoners helpen mee door onder meer de aanleg van geveltuintjes. De stad lijkt een toevluchtsoord te zijn geworden voor de met uitsterven bedreigde bij.

Dit blijkt uit onderzoek van Arie Koster en een project van stadsdeel Zuid om bijvriendelijk te worden. De resultaten hiervan worden beschreven in het vakblad Groen.

Lees ook: Extra controles tegen bijensterfte

De helft van de 350 bijensoorten die in Nederland leven worden met uitsterven bedreigd. Sinds de aandacht voor de sterfte bij honingbijen in 2012 hebben veel gemeenten bloemenstroken en bijenlinten aangelegd. In Zuid is er veel gedaan om bijvriendelijk te worden.

Bijensoorten

Telde het stadsdeel in 2000 nog 24 bijensoorten, vorig jaar was dit bijna verdubbeld naar 42. Dit blijkt uit waarnemingen van Koster. De klokjesbij en tronkenbij zijn zelfs nieuwkomers. ,,Waar in agrarische gebieden wilde bijen het nog erg moeilijk hebben, lijkt de stad steeds meer een toevluchtsoord te worden voor wilde bijen”, schrijft Florinda Nieuwenhuis, beleidsadviseur Natuur en Milieu bij de gemeente Amsterdam in Groen.

Lees ook: ‘Bijen sterven door ijzertekort’

Oorzaken voor deze vooruitgang zijn zorgen voor voldoende voedsel en nestgelegenheid en het stoppen met het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Overal is gezocht naar plekken om ‘bijenplanten’ te plaatsen. Dit is gelukt in het Sarphatipark, een van de intensiefst gebruikte parken van Nederland, en in het Vondelpark. In het Amstelpark wordt nog dit jaar een bijenhotel in de vorm van een bank geplaatst, gemaakt van honderden holle riet- en bamboestengels waarin bijen nestelen.

Geveltuinen

Bewoners helpen mee door van gezamenlijke binnentuinen bijentuinen te maken en geveltuinen aan te leggen. ,,Amsterdammers worden steeds vindingrijker om nieuwe plekken te creëren v oor groen”, zegt Nieuwenhuis. ,,Tuintjes bij gevels en bomen. Balkons met campanula’s en lavendel. Groene daken met sedum en hemelsleutel. Het zijn allen welkome aanvullingen op het dagelijks dieet van diverse bijensoorten.”

Stadsdeel Zuid helpt bewoners door geveltuinen aan te leggen, subsidie te verstrekken voor groene daken en bewonersinitiatieven te ondersteunen.

Reageer op artikel:
Amsterdam Zuid is toevluchtsoord voor wilde bijen
Sluiten