Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 16 feb 2015
Leestijd: 1 minuut

Amsterdam heeft te veel vrouwen

Wie graag een vriendin wil, moet vooral in Amsterdam gaan zoeken. De stad is één van de Nederlandse steden met een vrouwenoverschot. Eerder was al bekend dat ook Utrecht en Nijmegen met te veel dames kampen. In Amsterdam zijn er 122 vrouwen op 100 mannen.

Dat in de hoofdstad meer vrouwen dan mannen wonen, blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het overschot aan vrouwen in bepaalde steden is opmerkelijk, omdat jaarlijks in Nederland meer jongens dan meisjes worden geboren: per 100 meisjes zo’n 105 jongetjes. Hierdoor is er in het land een mannenoverschot.

Voor studie naar stad

Dit geldt echter niet voor de grote steden, want jonge vrouwen trekken al jaren naar plekken waar gestudeerd kan worden. En het aantal vrouwen neemt dan ook al jaren toe.

Utrecht en Nijmegen spannen de kroon met 138 vrouwen op 100 mannen. Ook Zwolle, Wageningen, Maastricht en Rotterdam zijn populair bij jonge vrouwen.

Lees ook: Voornemen 2015: nieuwe liefde vinden

Een mogelijke reden dat hoogopgeleide vrouwen in de stad blijven wonen, is volgens het CBS dat ze een (hoogopgeleide) partner hebben die in de stad werkt. Veelal ontmoeten jonge vrouwen hun toekomstige partner als twintiger in de stad. De stad fungeert daardoor als relatiemarkt voor hoogopgeleide jonge vrouwen.

Hoger opgeleide partner

Vrouwen van 40 tot 45 jaar die naar een grote stad zijn verhuisd, hebben veel vaker een hoogopgeleide partner dan vrouwen buiten de stad. Zo heeft 6 procent van de laag- en middelbaaropgeleide vrouwen in de Randstad een universitair opgeleide partner, tegenover maar 2 procent van vrouwen met een vergelijkbare opleiding in kleine steden en dorpen. En onder hoogopgeleide vrouwen heeft in de Randstad 36 procent een universitair opgeleide partner, tegen 29 procent in kleine steden en dorpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Amsterdam heeft te veel vrouwen
Sluiten