Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Opvallend 5 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

We drinken minder bier en wel hierom (nee, niet door inflatie)

Veel mensen zullen het erover eens zijn dat er weinig dingen fijner zijn dan een koud biertje opentrekken in de zon. Maar om dat te doen, heb je wel zon nodig, logischerwijs. En laat dat nou net zijn waar we de afgelopen maanden een tekort aan hadden. Dat het slecht weer was, is terug te zien in hoeveel bier er is gedronken in ons land.

In de eerste maanden van 2023 hebben we namelijk met z’n allen minder bier gedronken dan ‘de norm’ is. Dat komt dus met name door het slechte weer. In januari werd er wel meer bier getapt ten opzichte van vorig jaar, maar met name in maart bleef de drank koud staan door tegenvallend voorjaarsweer. Daarmee valt de bierconsumptie in het eerste kwartaal 1,5 procent lager uit dan vorig jaar, meldt branchevereniging Nederlandse Brouwers.

Nederlanders drinken minder bier vanwege slecht weer

Zeker in de horeca begon het jaar nog goed. Ten opzichte van een jaar eerder, toen er nog coronamaatregelen van kracht waren, werd in cafés en restaurants in januari 173 procent meer bier geschonken. In maart zorgde het slechte weer voor een krimp, maar over het hele kwartaal gezien dronken Nederlanders nog wel 13 procent meer bier buitenshuis.

Thuisdrinken was echter minder populair, met een min van 8 procent ten opzichte van een jaar eerder. De totale bierconsumptie kwam hierdoor uit op precies hetzelfde niveau als 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis.

„Net zoals elke Nederlander kunnen de Nederlandse brouwers niet wachten op een langere periode met warmer weer”, stelt de branchevereniging, waar vijftien in Nederland gevestigde brouwerijen bij zijn aangesloten. Zij zijn samen goed voor ruim 95 procent van de bierproductie in Nederland.

Bevrijdingsfestivals

Eén plek (of plekken, eigenlijk) waar het bier in ieder geval rijkelijk zal vloeien vandaag, zijn de verschillende Bevrijdingsfestivals in ons land. Verspreid door het hele land zijn de festivals te bezoeken, en op de meeste treden Ambassadeurs van de Vrijheid Meau, Froukje en Tabitha op. Zij vliegen met helikopters van Defensie van festival naar festival en dat begon ‘s ochtends al.

Ze vonden het alle drie spannend om met een helikopter te vliegen, alhoewel voor verschillende redenen. Tabitha: „Ik ben natuurlijk moeder van twee. Dan denk je over hele andere dingen na als je een helikopter instapt. Maar ik ga er vanuit dat de mensen bij wie ik instap goed zijn in wat ze doen.”

MEAU heeft daarentegen „een beetje” hoogtevrees. „Dus ik ben benieuwd”, zei ze lachend voorafgaand aan het vertrek. Ook Froukje vindt het „spannend” om met de helikopter te vliegen. „Het zijn wel indrukwekkende dingen als je er zo bij staat, maar ik ga het gewoon over me heen laten komen.”

Lia van Bekhoven blikt vooruit op kroning Charles bij Op1: ‘Het moet een spectaculaire show worden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.