Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 26 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Verwarring over zomertijd in Libanon: minister wil klok pas in april verzetten

Is het 12.00 uur of toch 13.00 uur? In Libanon is er verwarring ontstaan over de zomertijd. Die is officieel nog niet ingegaan, door het besluit van een minister dat de klok pas op 20 april vooruit moet gaan. Maar veel mensen zijn het hier niet mee eens en hebben de klok wel een uur vooruit gezet, waardoor er nu twee verschillende tijden gelden in het land.

Officieel is het volgens minister Najib Mikati een administratieve procedure, maar volgens veel mensen heeft hij het besluit gemaakt zodat het vasten tijdens de ramadan geen uur langer duurt. Een sjiitisch parlementslid had de minister donderdag gevraagd om de klok later te verzetten vanwege de ramadan. Mikati zei toen nog dat dit niet mogelijk was, maar kwam daar later op dezelfde dag op terug.

Veel boze reacties op beslissing om zomertijd uit te stellen

De invloedrijke Maronitische Kerk (een oosters-katholieke kerk, red.) noemde de beslissing een verrassing. „Er is geen overleg gevoerd en er wordt geen rekening gehouden met internationale standaarden”, laat de kerk in een reactie weten. Daarom heeft de kerk besloten toch over te gaan op zomertijd, net als veel andere christelijke organisaties en twee belangrijke televisiezenders, LBCI en MTV. „Libanon is geen eiland”, reageerde LBCI.

En ook sommige parlementsleden zijn boos over de beslissing van de minister. Zo reageerde parlementslid Waddah Sadek verontwaardigd. „Dit is besloten zonder na te denken over de gevolgen en verwarring.”

Waarnemend minister van Justitie Henry Khoury heeft Mikati vandaag gevraagd om zijn beslissing terug te draaien en alsnog de zomertijd in te voeren. Khoury noemt het besluit niet legitiem en hij zegt dat dit zorgt voor breuklijnen in de Libanese samenleving en tussen verschillende geloofsgemeenschappen.

Telecomproviders vragen mensen zelf de tijd aan te passen

Nationale telecomproviders hebben mensen gevraagd om zelf de tijdsaanduiding op hun apparaten te wijzigen, omdat die mogelijk automatisch overgaan op zomertijd. De nationale luchtvaartmaatschappij Middle East Airlines zei de lijn van de minister te volgen, maar om verwarring bij reizigers te voorkomen gebruikt de luchtvaartmaatschappij wel de internationale tijdsaanduiding en is de klok een uur vooruit gezet.

Bij deze supermarkt ben je het duurst uit, blijkt uit onderzoek van Kassa

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.