Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 13 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Op1-tafel keert zich tegen influencer Mees Wijnants, die Andrew Tate verdedigt

De omstreden influencer Andrew Tate werd gisteravond besproken in talkshow Op1. Hoewel Tate vanwege zijn vrouwonvriendelijke uitspraken en de rechtszaak die tegen hem loopt, niet bepaald de ideale schoonzoon lijkt, nam influencer Mees Wijnants het voor hem op. En daarmee kreeg hij het overgrote deel van de Op1-tafel tegen zich.

Tate, de oud-kickbokser en omstreden influencer is het gespreksonderwerp aan de Op1-tafel. Hij zit momenteel vast in Roemenië op verdenking van mensenhandel en verkrachting. Maar de TikTok-generatie, en dan met name mannen, kijkt tegen hem op. Om zijn geld, roem en omgang met vrouwen. Tate zijn video’s werden miljarden keren bekeken.

Influencer Mees Wijnants neemt het op voor Andrew Tate

Veel tafelgasten hadden nog nooit van Tate gehoord, maar Wijnants benadrukt dat de jongere generatie hem wel kent. Hij is volger van de content en aanpak van Tate. Wat die aanpak is? Tate ‘leert’ zijn volgers de geheime wegen naar roem, rijkdom en veel vrouwelijke aandacht.

Maar de Amerikaanse influencer staat bekend om zijn vrouwonvriendelijke uitspraken en controversiële denkwijze. En inmiddels is hij in een rechtszaak beland, door de beschuldigingen die tegen hem klinken. Wijnants legt uit dat veel uit zijn verband wordt getrokken en Tate onschuldig is tot het tegendeel is bewezen. De jonge Nederlandse TikTokker trekt de beschuldigingen richting Tate in twijfel.

Vrouwonvriendelijke uitspraken

Aan tafel legt mediapedagoge Jaqueline Kleijer uit dat de jonge, mannelijke generatie tegen Tate opkijkt. Volgens haar doet de omstreden influencer op charismatische wijze soms dubieuze uitspraken. Wat Tate dan verkondigt? Vrouwen mogen niet vreemdgaan, mannen wel, een man mag een vrouw slaan en vrouwen hebben geen gelijke rechten op de arbeidsmarkt. Wijnants blijft ontkennen dat Tate die uitspraken deed. Hij noemt de kijk op Tate „miscommunicatie” en „volledig uit de context gehaald”.

De Op1-tafel keert zich tegen Wijnants. Techondernemer Alexander Klöpping haakt in. „Grote techbedrijven hebben er belang bij dat je steeds extremere content krijgt. Dat ben jij ook, jij bent een product van die engagement-machine”, wijst hij naar Wijnants. „Want jij maakt content die werkt met jouw volgers.” Volgens hem zit er een economisch belang achter de extreme content.

Op1-kijkers niet gecharmeerd van Wijnants

Wijnants noemt op dat men op social media de boel ook met een korreltje zout moet nemen, maar sluit af met: „Ik denk dat als alle jonge mannen naar Andrew Tate kijken, dat Nederland beter wordt.” Overigens zijn veel Op1-kijkers niet gecharmeerd van de woorden van Wijnants.

https://twitter.com/marcelbar8/status/1613658264788508694

https://twitter.com/GerardZomer/status/1613666658635104256

https://twitter.com/geertrb/status/1613672998661152768

https://twitter.com/EricUnen/status/1613685998327631873

https://twitter.com/DannyJoeJo/status/1613813473066057728

https://twitter.com/PetravanDam3/status/1613663464379273221

Ophef rondom Op1

Eerder ontstond er over Op1 nogal wat ophef. Afgelopen vrijdag stelde presentatrice Natasja Gibbs in een gesprek met ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers dat Israël een „apartheidsregime” voert. Daarna kwamen er klachten binnen bij de publieke omroep. De klagers vonden dat deze uitlating in strijd is met de Journalistieke Code waar alle omroepen zich aan dienen te houden.

Je kijkt Op1 terug via NPO. 

Segers stopt als Tweede Kamerlid en politiek leider ChristenUnie: ‘Het is mooi geweest’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.