Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 21 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Exit voor Thierry Baudet? Forumleider hangt schorsing Kamer boven het hoofd

Acht Kamerfracties hebben een klacht ingediend tegen fractievoorzitter Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FvD). Dat hebben de fracties, die een ruime meerderheid in de Tweede Kamer hebben, aan RTL Nieuws laten weten.

Als de klacht wordt overgenomen, kan de Forum-leider voor minimaal een maand worden geschorst. Hij mag dan wel in de Kamer zijn en meestemmen, maar niet het woord voeren.

85.000 euro aan neveninkomsten

Coalitiepartijen VVD, D66, CDA, ChristenUnie en oppositiepartijen GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren en Volt dienen de klacht in bij een speciale commissie die zich bezighoudt met de integriteit van de Tweede Kamer. Dat College van onderzoek integriteit heeft Baudet medio maart al berispt en een aanwijzing gegeven, omdat hij weigert nevenfuncties, giften en extra inkomsten in een openbaar register te melden. Dat is voor Kamerleden verplicht.

Ondanks die maatregel weigert Baudet dit nog steeds te doen. Dat is de aanleiding voor de acht fracties om een klacht in te dienen. Baudet is naast Tweede Kamerlid ook bestuurslid van Forum voor Democratie bv en directeur van THPB Media B.V. De Forum-leider schrijft boeken en geeft, al dan niet tegen betaling, lezingen. Hij zou daarmee vorig jaar 85.000 euro hebben verdiend, zo meldde NU.nl. Dat bedrag werd niet tegengesproken tegenover persbureau ANP, maar een woordvoerster van FVD zei dat Baudet gewoon belasting betaalt over zijn inkomsten.

Thierry Baudet bijt van zich af

De Forum-leider heeft geen goed woord over voor de actie van de acht fracties. „Onder het mom van transparantie” zetten de „acht kartelpartijen” deze aanval in, zegt hij een filmpje op Twitter. „Het gaat niet om mij. Ik voer strijd voor de bescherming van de democratie. Ik voer een strijd om het ambt van Kamerlid te beschermen tegen deze aanval daarop”, aldus Baudet.

Baudet vindt dat Kamerleden moeten kunnen bijverdienen en er andere banen bij moeten kunnen hebben, zei hij bij RTL Nieuws. „Ik ben principieel tegen de geleidelijke inkapseling van Kamerleden. Een Kamerlid hoort een onafhankelijk persoon te zijn.”

Satire of smakeloos? Kritiek op Even Tot Hier na baby Baudet-grap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Exit voor Thierry Baudet? Forumleider hangt schorsing Kamer boven het hoofd
Sluiten