Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Nieuws 12 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Oorlog in Oekraïne maakt ons gespannen en somber: ‘In deze tijden is samen stil zijn belangrijk’

Meer stress, sneller emotioneel, een gevoel van somberheid of zelfs slaapproblemen. We maken ons grote zorgen over de oorlog in Oekraïne. Veel Nederlanders zijn zelfs bezorgd dat de oorlog niet bij Oekraïne blijft, maar overslaat naar Nederland.

Nederlanders piekeren wat af sinds Rusland Oekraïne binnenviel. Uit een peiling van het AD onder een groep van duizend Nederlanders blijkt dat bijna 90 procent bezorgd is over de Russische invasie. 54 procent geeft zelfs aan bang te zijn geworden door de oorlog. Vooral vrouwen ervaren angst, namelijk 62 procent. Mannen geven minder vaak aan bang te zijn (46 procent).

Ook vrezen veel Nederlanders dat het conflict niet beperkt blijft tot Rusland en Oekraïne. 51 procent van de ondervraagden, is bang voor een kernoorlog en zo’n 47 procent, is zelfs bezorgd dat de oorlog fysiek overslaat naar ons eigen land. Ook hier liggen de percentages bij vrouwen flink hoger dan bij mannen.

De grote zorgen die we hebben over de oorlog uiten zich in gespannen gevoelens (47 procent) en stress (43 procent), maar ook een gevoel van somberheid (36 procent), moeheid (24 procent) en slaapproblemen (22 procent).

Doodstil voor vrede in Oekraïne

Maar wat moeten we met al deze zorgen? Zoek elkaar op, zeggen het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Oorlogsgravenstichting. Morgen organiseren zij om 13.30 uur een bijeenkomst bij het Nationaal Ereveld Loenen, de laatste rustplaats van bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers, onder de noemer #doodstilvoorvrede. „Om in gesprek te gaan met elkaar en om samen een moment stil te zijn.”

„We kunnen ons voorstellen dat mensen veel vragen hebben over wat er momenteel in Oekraïne gebeurt. Misschien zijn mensen ongerust of gespannen. Voor veel mensen is het de eerste keer dat ze een oorlog zo dichtbij zien komen”, laten de organisaties achter de bijeenkomst weten. Daarom zijn er morgen ook experts aanwezig die vragen kunnen beantwoorden. Onder andere oud-generaal Mart de Kruif, hoofdkrijgsmachtraadsman Erwin Kamp en Annelieke Drogendijk, directeur van het ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld staan klaar om met mensen in gesprek te gaan.

In gesprek met nabestaanden en militairen

Ook zullen er overlevenden, nabestaanden en militairen aanwezig zijn. „Zij weten uit ervaring wat een oorlog doet met mensen en delen die graag”, aldus de organisaties.

Naast het zoeken van verbinding, is er morgen ook een moment van stilte om de oorlogsslachtoffers te herdenken die al zijn gevallen. „In deze tijden is samen stil zijn belangrijk. We geloven dat juist nu samen stil zijn, samen staan voor vrijheid en democratie, samen herdenken en compassie tonen met de nabestaanden van de oorlogsslachtoffers belangrijk is.”Aan het eind van de dag zal er ook een vredesmonument opgebouwd worden, die bestaat uit bloemen die door aanwezigen worden neergelegd.

De organisaties roepen vooral jongeren op om morgenmiddag naar de bijeenkomt te komen. „Zij hebben voor het eerst te maken met een oorlog in Europa.”

Ludieke sticker-actie tovert straatborden om tot Oekraïense vlag: ‘Hopelijk pikken mensen de actie op’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.