Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Nieuws 5 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Stel dat ‘ontsnapte’ uit quarantainehotel eist excuses en schadevergoeding

Het stel dat in november zou zijn gevlucht uit een quarantainehotel bij Schiphol eist excuses en een schadevergoeding van 50.000 euro. Volgens de advocaat van het Spaans-Portugese stel miste het besluit van de burgemeester een goede wettelijke grondslag.

De man uit Spanje en de vrouw uit Portugal ontkennen dat ze zijn gevlucht. Ze dienen nu via hun advocaat Bart Maes een schikkingsvoorstel in bij de Veiligheidsregio Kennemerland. Maar Kennemerland houdt vol dat de twee zonder toestemming het hotel hebben verlaten.

Begin van juridische procedure

Het bezwaarschrift, dat De Volkskrant heeft ingezien, is het begin van een juridische procedure. Als de Veiligheidsregio ingaat op de verzoeken van het ‘quarantainestel’, wordt de zaak stopgezet.

De 28-jarige Carolina Pimenta en de 30-jarige Andrés Sanz vlogen in de nacht van 25 op 26 november van Kaapstad naar Nederland. Hun vlucht vertrok vlak voor de aanscherping van de reisvoorwaarden voor vluchten vanuit Zuid-Afrika. Daar was de zeer besmettelijke omikronvariant opgedoken. De 624 inkomende passagiers werden daarom getest op corona en bijna een dag apart gehouden op Schiphol, in afwachting van de testuitslagen.

44 reizigers naar quarantainehotel

Uiteindelijk moesten 44 reizigers naar een quarantainehotel in Badhoevedorp, maar daar wist het stel uit te ontsnappen. Ze werden aangehouden in een vliegtuig waarmee ze Nederland wilden verlaten en werden in isolatie geplaatst in het Universitair Medisch Centrum in Groningen, locatie Beatrixoord in Haren. Volgens Maes had dit besluit geen goede wettelijke grondslag en hij betwist dat er sprake was van ‘ernstig gevaar voor de volksgezondheid’. Dat is volgens hem ‘nergens onderbouwd’.

De vrouw zei later in een interview met RTL Nieuws dat ze helemaal niet zijn ontsnapt uit het quarantainehotel, maar dat de regels onduidelijk waren. De vrouw en haar man zouden niet geweten hebben dat ze fout zaten.

Volgens de advocaat gaat het in de zaak om grondrechten. „Carolina en Andrés zijn wederrechtelijk van hun vrijheid beroofd en dagenlang in gijzeling gehouden”, zegt hij. Binnen enkele maanden wordt het bezwaarschrift behandeld.

Stel dat uit quarantainehotel ontsnapte ‘niet verdacht van strafbaar feit’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Stel dat ‘ontsnapte’ uit quarantainehotel eist excuses en schadevergoeding
Sluiten