Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Nieuws 29 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

De klok gaat achteruit: 5x tips om te voorkomen dat je slaapritme wordt verstoord

De winterjassen zijn een aantal weken geleden al uit de kast getrokken, de dagen worden donkerder en de dekens op het bed dikker. De winter komt eraan, en daarmee ook de wintertijd. Zondag wordt de klok een uur terug gedraaid. Een uurtje langer slapen, maar voor veel mensen ook een verstoring in hun slaapritme. Metro geeft je vijf tips om deze omschakeling in je bioritme makkelijk door te komen.

De omschakeling naar wintertijd wordt door veel mensen ervaren als een mini-jetlag. Toch moeten we er dit weekend echt aan geloven. Maar hoe kunnen we onszelf het beste winterklaar maken?

5x tips om je slaapritme in de winter te verbeteren

De vijf tips komen van Dr. Logan Schneider, slaapwetenschapper bij Stanford Medicine en slaapexpert van Google Health. Hij is gespecialiseerd in slaapproblemen; iets waar bijna een kwart van de Nederlanders last van heeft. Een slaaptekort, slapeloosheid of een verstoord slaapritme, bijvoorbeeld.

Het is dus belangrijk dat de omschakeling van de zomertijd naar de wintertijd ons zo makkelijk mogelijk afgaat. Want hoe kan je ervoor zorgen dat je wél goed slaapt? En het liefst niet alleen bij het terugdraaien van de klok, maar het hele jaar door.

1. Oefen alvast met de wintertijd

Om te voorkomen dat het extra uurtje slaap dit weekend als een jetlag aanvoelt, adviseert Logan om een paar dagen van tevoren al te beginnen. Wacht dus niet tot zondag om je klok in één keer een uur terug te zetten, maar probeer twee dagen daarvoor je wekker elke dag al vijftien minuten later te zetten en dus zo te wennen aan het uitslapen. Zo wordt de overgang voor je lichaam makkelijker en zorg je ervoor dat je zo min mogelijk merkt van de negatieve effecten op je lichaam.

2. Niet te warm, niet te koud

Sommigen slapen het liefst in een koele kamer, anderen in een wat warmere ruimte, en de meningen zijn nogal verdeeld over welke temperatuur nou écht het beste voor je is om in te slapen. Volgens Logan bestaat er alleen helemaal geen one-size-fits-all-temperatuur voor in de slaapkamer. Dat verschilt per persoon. Zijn advies is daarom ook om een temperatuur te vinden die voor jou de hele nacht comfortabel is.

Feit of fabel over slapen? Van slecht slapen word je dik

Dit is heel belangrijk voor een goed slaapritme, want een onaangenaam koude of warme slaapkamer kan weer invloed hebben op de kwaliteit van jouw REM-slaap. Dat is de belangrijkste fase van je nachtrust. Probeer een aantal nachten te slapen in een wat warmere kamer, en een aantal nachten in een koudere. Wie weet merk je verschil.

3. Doe alsof je zin hebt om op te staan

Ja, dat helpt echt. Omarm de winter. Tuurlijk, het helpt niet mee dat de wekker gaat wanneer het nog pikdonker is buiten en het is logisch dat je je nog even omdraait wanneer je alleen al denkt aan de koude badkamer. Het is daarnaast ook bewezen dat het met gebrek aan zonlicht in de winter het nóg moeilijker is voor je lichaam om op te staan. Maar toch: „Omarm je frisse winterdag”, zegt Logan.

Zie het als een wake-upcall voor je lichaam. Stap uit bed, wandel over de koude stenen vloer naar de badkamer en was je gezicht met koud water. Misschien is dat net wat jouw lichaam nodig heeft om ‘s ochtends wakker te worden.

4. Stop met snoozen

Je hebt het vast wel ooit iemand horen zeggen: „You snooze, you lose.” Jammer dat snoozen dan net iets is wat we meer geneigd zijn om te doen tijdens de donkere winterdagen. Maar de uurtjes extra slaap die je hiermee probeert te pakken, zorgen er niet voor dat je opgewekter wakker wordt. Je hersenen hebben tussen het snoozen door namelijk te weinig tijd om in een diepe slaap te komen. Dus, advies van Logan: sta direct op wanneer de wekker gaat.

5. Creëer een neppe zonsopgang

Voor onze biologische klok hebben we daglicht hard nodig. „Veel daglicht in de ochtend zorgt voor een wakker gevoel en een goed slaap-waakritme”, legt Malou Fanchamps van de Hersenstichting, uit. „Zonder licht in de ochtend verschuift de biologische klok op naar een later tijdstip.”

Helaas is het in de wintermaanden vaak nog donker als je op moet staan, waardoor het voelt alsof je midden in de nacht je bed uit moet. „Het nabootsen van zonlicht op de vroege ochtend helpt je lichaam om natuurlijk wakker te worden”, zegt Logan. Je interne klok wordt voorbereid op de volgende slaapperiode en zorgt ervoor dat je uiteindelijk langzaam en natuurlijk ontwaakt. Er zijn verschillende lampen die dit licht nabootsen, bijvoorbeeld de Google Nest Hub met Sleep Sensing.

Kies voor een onvergetelijk avontuur: de 4 mooiste bestemmingen in de woestijn

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.