Julia Onclin
Julia Onclin Nieuws 16 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

‘Kaas, coke en killers’: Der Spiegel bekritiseert drugsbeleid Nederland

Het Duitse tijdschrift Der Spiegel zet het Nederlandse drugsbeleid compleet te kakken. De nieuwste editie heeft namelijk een coverstory die insinueert dat ons land een waar maffiaparadijs is door het huidige drugsbeleid. „Kaas, coke en killers: Hoe Nederland door het lakse drugsbeleid een maffiaparadijs werd”, zo staat er op de cover.

De coverstory over het drugsbeleid van Nederland telt maar liefst negen pagina’s. Onder meer de moord op Peter R. de Vries en het huidige drugsbeleid worden aangehaald. Duitse organisaties zouden zich er, volgens Der Spiegel, namelijk steeds meer zorgen over maken dat Nederland zich heeft overgegeven aan de drugs.

„Het verhaal van een land dat zich vrijwillig overgaf aan drugs”

Op de cover van het tijdschrift staat dan ook het wereldberoemde Nederlandse kaasmeisje. Oorspronkelijk werd ze afgebeeld met Heineken bier en een joint, maar in deze nieuwe versie poseert ze met een Kalasjnikov en cocaïne. De typisch Nederlandse Goudse kaas is echter nog niet verdwenen. „In Nederland bewapenen cocaïnebendes zich met kalasjnikovs en riskeren politieagenten, advocaten en journalisten hun leven. Het verhaal van een land dat zich vrijwillig overgaf aan drugs”, zo schrijft Der Spiegel.

Het verhaal schijnt ermee te maken te hebben dat men zich in Duitsland erg veel zorgen om Nederland maakt. Zo zijn er in Duitsland in 2019 161 drugszaken behandeld die stuk voor stuk allemaal naar Nederland wezen. Ons land lijkt dan ook een belangrijke schakel in de internationale drugshandel in Europa te zijn, zo menen de Duitse onderzoekers. „Nederland is een land dat vrij wil zijn, maar dat door naïef beleid in de klauwen van de mocromaffia is geraakt”, zo stelt Der Spiegel.

Der Spiegel spreekt van een angstcultuur in Nederland

Het blad meent dat er een angstcultuur is in ons land. „Wie praat, die gaat”, zo schrijft het Duitse tijdschrift. ‘Elke journalist die schrijft over Marokkaanse bendes, elke aanklager, elke advocaat, elke getuige kan maar beter even onder zijn auto kijken of daar geen bom zit’, zo vervolgt Der Spiegel. „Stuk voor stuk moeten ze kijken wie er achter hen aan loopt op straat. Ze moeten bereid zijn om politiebescherming te accepteren en hun oude leven op te geven.”

Beveiliger RTL kreeg tip kort voor aanslag op De Vries

Nederland geniet van Masked Singer en terugkeer Loretta Schrijver

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Kaas, coke en killers’: Der Spiegel bekritiseert drugsbeleid Nederland
Sluiten