Metro
Metro Nieuws 12 jan 2021 / 14:36 uur

Executie tegengehouden van enige vrouw in Amerikaanse federale dodencel

Een Amerikaanse rechter heeft op de valreep een stokje gestoken voor de executie van moordenares Lisa Montgomery. Zij zou als eerste vrouw in ongeveer 70 jaar ter dood worden gebracht door de federale autoriteiten.

De 52-jarige Montgomery kreeg de doodstraf voor de moord op een zwangere vrouw. Ze wurgde haar slachtoffer en sneed vervolgens de foetus uit het lichaam. Het kind overleefde dat. De advocaten van Montgomery zeggen dat hun cliënt is geboren met hersenschade en in haar jeugd het slachtoffer was van ernstig seksueel misbruik.

Nieuw onderzoek

Een paar uur voordat Montgomery een dodelijke injectie zou krijgen, besloot de rechter in Indiana dat er nieuw psychiatrisch onderzoek nodig is. Een hogere rechter in Washington D.C. kwam kort daarna tot dezelfde conclusie.

De rechtbank betwijfelt of Montgomery begrijpt waarom ze de doodstraf kreeg opgelegd. Het Amerikaanse recht verbiedt het ter dood brengen van een veroordeelde die door een psychische ziekte of een hersenbeschadiging niet begrijpt waarom hij of zij de doodstraf krijgt.

De rechter wil dat een nieuwe zitting wordt gehouden om te kijken of de executie door kan gaan. De advocate van de vrouw reageerde daar positief op. „Mevrouw Montgomery is mentaal aan het aftakelen en we willen aantonen dat ze niet toerekeningsvatbaar is”, vertelde juriste Kelley Henry.

Biden en executie

Door dit uitstel ontloopt Montgomery mogelijk haar terechtstelling. De verwachting is dat het nieuwe onderzoek niet voor 20 januari is afgerond. Joe Biden is dan president. Hij is tegen de doodstraf.

Executies vrouwen

De laatste executies van vrouwen door de federale autoriteiten, vonden volgens Amerikaanse media plaats in 1953. Toen werd Ethel Rosenberg ter dood gebracht voor spionage en kreeg Bonnie Brown Heady de gaskamer voor ontvoering en moord.

Afschaffing

Twee Democratische parlementsleden hebben gisteren een wetsvoorstel gepresenteerd waarin de doodstraf in het federaal recht wordt afgeschaft.

Lees ook: De haat/liefde-verhouding van Achterhoekers met steenmarters

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Executie tegengehouden van enige vrouw in Amerikaanse federale dodencel
Sluiten