Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 19 okt 2020

Kort geding restaurants, van veel Nederlanders mogen ze open

Zestig restaurants proberen dinsdag via een kort geding af te dwingen de (lockown)deuren weer te mogen openen. Veel Nederlanders vinden het prima als deze horecaondernemers hun waren weer gaan serveren.

Restaurants die zich aan de coronamaatregelen houden, zouden gewoon weer open moeten kunnen. Dat vindt de grote meerderheid van de ruim 2400 deelnemers aan een onderzoek van tv-programma Hart van Nederland van SBS6.

Restaurants woensdag een week dicht

Sinds vorige week woensdagavond moeten alle cafés en restaurants in Nederland dicht blijven voor in ieder geval vier weken. In het voorjaar, toen het coronavirus net was uitgebroken, was dat ook al het geval. Een ramp voor veel horecaondernemers.

Desgevraagd vindt 77 procent van de Nederlanders het een goed idee om horecazaken weer te openen – mits zij zich aan de coronaregels houden. Een vijfde van de mensen vindt dat een slecht idee en wil de restaurants voorlopig gesloten houden.

 

Andere mening OMT

Zestig horecaondernemers willen nu dat hun restaurants per direct weer open kunnen en stappen naar de rechter. Het kort geding van de ondernemers vindt dinsdag plaats.

De restaurants voelen zich gesterkt door het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over het coronabeleid. Het OMT opperde woensdag dat restaurants mogelijk open kunnen blijven. Ze moeten dan wel gezondheidschecks blijven uitvoeren en de 1,5 meter afstand moet gewaarborgd zijn. Het kabinet had dus toen net bepaald dat restaurants, lunchrooms en cafés een maand de deuren moeten sluiten.

Restaurants volgende oproep

De restauranthouders stappen naar de rechter na een oproep van eigenaar Michael Meeuwisse van bodega De Posthoorn aan het Lange Voorhout in Den Haag. „Ik denk dat we nu een keer stelling moeten nemen. Koninklijke Horeca Nederland zegt niet ‘genoeg is genoeg’, maar de brancheorganisatie doet wat de overheid zegt en wacht af. Ondertussen gaan horecaondernemers kapot of moeten hun spaargeld of pensioengeld aanspreken”, aldus de chef-kok en eigenaar Michael Meeuwisse van de bodega aan het Lange Voorhout.

Koninklijke Horeca Nederland heeft overigens wel begrip voor de gang naar de rechter.

Lees ook: Haagse politie legt ‘hufterig’ feestje in horecatent stil

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kort geding restaurants, van veel Nederlanders mogen ze open
Sluiten