Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 31 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

‘Zwarte lijst’ vieze onveilige restaurants openbaar, vrees voor ‘reputatieschade’

Wil je weten of het eten ergens goed en vers is, dan kun je bijvoorbeeld op Tripadvisor allerlei restaurantrecensies lezen. Wie van tevoren wil weten of een restaurant of eetcafé schoon en netjes is, zodat er geen ‘ober, er zit een vlieg in mijn soep!’ aan te pas hoeft te komen, kan voortaan informatie inwinnen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Die zet de prestaties van horecagelegenheden en ook van visafslagen vanaf morgen op internet.

Niet meer anoniem

Tot nu toe werden horecagelegenheden die ondermaats presteerden anoniem vermeld, onder meer in de jaarlijkse rapportages. Maar ondernemers die de voedselveiligheidsregels aan hun laars lappen, worden vanaf 1 september met naam en toenaam genoemd. „Per 1 september verandert de wet- en regelgeving en die maakt dat mogelijk”, laat een woordvoerster weten.

In 2019 voerde de NVWA, die vorige week nog waarschuwde voor elitehaver met salmonella, ruim 17.500 inspecties uit en bedrijven waar wat mis was, kregen vaker bezoekjes.

Actuele keuringsrapporten

Tot nu toe werden ondernemers die ondermaats presteerden anoniem vermeld, onder meer in de jaarlijkse rapportages. Alleen van horecazaken in de vier grote steden, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht en Nederlandse lunchrooms was informatie over de voedselveiligheid al wel beschikbaar. „De informatie over andere horecagelegenheden in alle andere gemeenten wordt vanaf nu stapsgewijs toegevoegd.”

Het openbaar maken van inspectieresultaten geeft inzicht in het werk van de NVWA en „stimuleert ondernemers om de wettelijke regels na te leven.” Gasten kunnen online de naam van een restaurant intikken en zien dan actuele keuringsrapporten.

In Duitsland en Frankrijk bestaan dergelijke zwarte lijsten al veel langer.

Reputatieschade restaurants

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt het goed dat er bij excessen wordt ingegrepen door de NVWA maar vreest voor reputatieschade. „Het kan niet zo zijn dat er meteen een publicatie volgt, zodra er één keer iets misgaat. Dit heeft een enorm effect op de bedrijfsvoering”, zegt KHN-directeur Dirk Beljaarts. De belangenbehartiger pleit voor een herkeuring na bijvoorbeeld twee weken. Dat zou ondernemers de tijd geven om dingen aan te passen om alsnog van de lijst te worden gehaald.

KHN waarschuwt ook voor het gevaar van willekeur per regio. Volgens de brancheorganisatie is de NVWA ook naar eigen zeggen onderbezet en kunnen ze daardoor nooit alle horecazaken controleren. Beljaarts zegt dat KHN de publicatie van de inspectieresultaten pas zal steunen wanneer alle ondernemingen op dezelfde manier regelmatig worden gecontroleerd.

Lees hier over de ongekend grote omzetdaling in de horeca

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Zwarte lijst’ vieze onveilige restaurants openbaar, vrees voor ‘reputatieschade’
Sluiten