Metro
Metro Nieuws 8 jul 2020 / 21:48 uur

Onderzoek onder Binnenhof naar resten staatsman: waar ligt Johan?

De resten van een de grondleggers van Nederland die in mei 1619 werd onthoofd, bevinden zich misschien wel onder de grond van het Binnenhof.

Er komt daarom een nieuw onderzoek naar de historische graven die onder het Binnenhof liggen. Onder de oude Hofkapel, de plek waar nu de Eerste Kamer zetelt, liggen mogelijk nog resten van Johan van Oldenbarnevelt, de man die geldt als een van de grondleggers van de Nederlandse staat en ruim vier eeuwen geleden werd onthoofd op het Binnenhof.

Onthoofd

Van Oldenbarnevelt werd na een jarenlange machtsstrijd met prins Maurits van Oranje beschuldigd van verraad en vervolgens geëxecuteerd. Zijn resten werden bijgezet in de Hofkapel, maar die werd in de negentiende eeuw afgebroken.

„Johan van Oldenbarnevelt was een zeer belangrijke historische persoon. Dat staat buiten kijf”, zegt minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur). „Dat zie je bijvoorbeeld ook aan de vernieuwde Canon. Daarin heeft Johan van Oldenbarnevelt een eigen venster gekregen.” Het onderzoek is volgens haar „van groot historisch belang”.

Foto van een Binnenhof halverwege vorige eeuw
Foto uit de oude Binnenhof-doos: Bij graafwerkzaamheden op het Haagse Binnenhof zijn een aantal hardstenen platen blootgelegd en boven de grond getakeld. Men vermoed dat de stenen als grafzerken hebben dienstgedaan. / ANP Foto: ANP

Het is allerminst zeker dat resten van Van Oldenbarnevelt worden gevonden, denkt het ministerie van Onderwijs, gezien de „verschillende verbouwingen en herordeningen van de graven”. Daar komt bij dat er momenteel geen DNA-materiaal is aan de hand waarvan eventuele resten van Van Oldenbarnevelt zouden kunnen worden geïdentificeerd.

Vondsten

Maar „historici en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed geven aan dat we sowieso interessante vondsten zullen aantreffen van bijzondere personen over een periode van 500 jaar”, zegt de minister.

SP-Kamerlid Ronald van Raak pleit al langer voor het onderzoek, en is blij dat het er komt. „Van Oldenbarnevelt wilde ons land tot een eenheid maken, maar die eenheid niet van bovenaf afdwingen, zoals Maurits van Oranje dat probeerde”, zegt hij. „Johan wilde juist meer vrijheid van denken en vrijheid van religie, zodat ook minderheden hun plek zouden kunnen vinden in ons land. Ik ben erg blij met dit historische onderzoek, onze grootste staatsman hoort niet in een vergeten kelder te liggen.”

De komende maanden wordt het onderzoek uitgewerkt. Naar verwachting zal het tot eind 2021 duren. Wanneer er begonnen wordt met graven, is nog niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onderzoek onder Binnenhof naar resten staatsman: waar ligt Johan?
Sluiten