Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 5 jun 2020 / 16:13 uur

Meer boa’s krijgen nu ook een wapenstok

Meer buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) kunnen een wapenstok krijgen. Als de burgemeester, politie en justitie het nodig vinden, krijgen ze die voortaan.

De boa’s dringen al lange tijd aan op extra verdedigingsmiddelen. Ze krijgen naar eigen zeggen steeds vaker te maken met agressie, en zien dat nog toenemen nu ze bijvoorbeeld ook coronamaatregelen moeten handhaven.

Nu nog zeldzaam

Er zijn al wel handhavers, conducteurs en boswachters met een wapenstok of andere geweldsmiddelen op zak. Maar zij zijn nu nog zeldzaam. Justitieminister Ferd Grapperhaus moet toestemming geven. Hij deed dat tot dusver alleen bij uitzondering. Die uitzondering wordt nu de regel. Grapperhaus volgt in het vervolg in principe het oordeel van de „lokale driehoek” van burgemeester, politie en justitie.

Buitengewoon opsporingsambtenaren die de wapenstok trekken, moeten achteraf wel rekenschap afleggen. Net als de politie. Boa’s die een wapen zullen gaan dragen, moeten bovendien op termijn dezelfde selectie en training ondergaan als agenten.

Lees ook: Boa’s willen zo snel mogelijk verdedigingsmiddelen

Proef

De minister wil de nieuwe regels nog voor de zomer aan de Tweede Kamer voorleggen. Als Tweede en Eerste Kamer akkoord zijn, kunnen de boa’s ermee aan de slag.

Bij wijze van proef worden „zo spoedig mogelijk” op verschillende plekken in het land al boa’s met de wapenstok uitgerust. Grapperhaus volgt of die experimenten naar tevredenheid verlopen.

Sommige boa’s zouden zich ook graag wapenen met pepperspray, maar daaraan zitten volgens Grapperhaus meer haken en ogen. Pepperspray mag bijvoorbeeld niet gebruikt worden tegen groepen. Daarom gaat hij eerst onderzoeken wat er mogelijk is. Voor het eind van het jaar moet er meer duidelijk zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Meer boa’s krijgen nu ook een wapenstok
Sluiten