Metro
Metro Nieuws 8 mei 2020 / 12:10 uur

Wél mondkapje bij de kapper: ‘Iedere foute spetter telt!’

Vanaf maandag gaan de kappers weer aan de knip en kleur, maar wel met mondkapje en óók voor klanten, luidt het dringende advies van de vakbond.

Het einde van alle provisorische coronacoupes, tondeuse-uitschieters en lange matten is in zicht: vanaf maandag gaan de kapsalons weer open en de agenda’s puilen inmiddels uit van alle afspraken. Want dat was de vereiste, vertelde premier Rutte tijdens de persconferentie woensdag. Knippen mag weer, maar alleen op afspraak. De keuze om een mondkapje te dragen, ligt bij de kappers zelf, vervolgde hij, iets wat tot veel vraagtekens bij kappers leidde, die het liever wél veilig doen.

Spetterproof

Kappers kunnen het beste een mondkapje dragen als ze aanstaande maandag weer hun werk oppakken. Ook de klanten zouden hun neus en mond moeten bedekken, adviseert vakbond FNV.

De Nederlandse overheid heeft bij versoepeling van de lockdown het gebruik van gezichtsbescherming bij kappers niet verplicht gesteld. De grootste vakbond van Nederland wijst erop dat meningen van deskundigen over dit onderwerp verschillen en dat een mondkapje toch een goed idee is. „Safety first is het motto, iedere foute spetter telt!” FNV benadrukt dat we nog weinig weten over de verspreiding van het coronavirus. Het is nog niet geheel duidelijk in hoeverre iemand besmettelijk is voordat hij of zij ziekteverschijnselen vertoont, zegt de bond.

Intake

De overheid adviseert momenteel als voornaamste voorzorgsmaatregel om een intakegesprek met elke klant te voeren over zijn gezondheid. Bij het geringste vermoeden dat de klant ziekteverschijnselen vertoont, mag hij of zij niet worden geholpen. Maar in veel andere landen, zoals in Duitsland, geldt het dragen van een mondkapje wél als regel voor kappers, benadrukt de vakbond. Verder verplicht het kabinet vanaf 1 juni wel een mondkapje in het openbaar vervoer, merkt de bond op.

Volgens FNV moeten de werkgevers zelf voor mondkapjes zorgen. Zij hebben uiteindelijk een plicht om voor een veilige werkplek te zorgen. Doet een werkgever dat niet, dan adviseert de bond dat elke werknemer zelf een mondkapje aanschaft en de bon bij zijn werkgever indient. Ook de klant zou voor eigen mondkapjes moeten zorgen, al zullen er ook genoeg kapsalons zijn die ze graag geven aan hun klanten, als service van de zaak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wél mondkapje bij de kapper: ‘Iedere foute spetter telt!’
Sluiten