Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 mei 2020
Leestijd: 1 minuut

‘Warme zomer op komst, met veel droogte’

De zomer wordt voor het derde jaar op rij warm en droog, zo verwacht Weeronline. In juni en augustus worden hittegolven verwacht. Juli lijkt iets natter te worden met meer buien, maar ook hoge temperaturen.

Omdat het waarschijnlijk weinig gaat regenen in juni en augustus krijgen grote delen van het land te maken met ernstige droogte. In het oosten zou dat voor veel bomen de genadeklap kunnen zijn, aangezien het daar al drie jaar op rij extreem droog is.

Nat juli

Juli wordt een koudere maand met meer regen, voorspelt Weeronline. Hoeveel het gaat regenen en hoe warm het wordt, is vooral afhankelijk van de windrichting. Als de wind vanuit het westen komt, wordt er koelere lucht onze kant op geblazen dan bij een zuidenwind.

Gemiddeld wordt het deze zomer volgens Weeronline 18,5 graden, terwijl 17,0 graden normaal is. De verwachte hoeveelheid neerslag is 170 millimeter, dat is 54 millimeter minder dan gemiddeld in de zomer. Ook in 2018 en 2019 was het warmer en droger dan gebruikelijk.

Hitterecord

Afgelopen zomer werd in Nederland het nationale temperatuurrecord verbroken en kwam de temperatuur in een officieel Nederlands meetstation voor het eerst boven de 40 graden Celsius uit. Sinds donderdag 25 juli staat het record op naam van het Noord-Brabantse Gilze-Rijen met 40,7 graden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.