Vincent Smit
Vincent Smit Nieuws 12 mei 2020 / 14:13 uur

Remkes: ‘Watersporters kenden de zee als hun broekzak’

De vijf watersporters die maandagavond om het leven kwamen bij Scheveningen, waren zeer ervaren. Dat zei burgemeester Johan Remkes van Den Haag op een persconferentie. Drie van de watersporters waren afkomstig uit Den Haag, twee anderen uit Delft.

Twee surfers die uit het water werden gehaald, overleden aan wal. Dinsdagochtend vonden reddingswerkers na een zoektocht nog eens drie lichamen in het water. Het lukte de hulpdiensten door de stroming in het water niet om het vijfde slachtoffer te bergen. De zoekactie moest opnieuw worden opgestart, dit lukte ook niet.

Onder de slachtoffers zouden twee instructeurs zijn van een surfschool. Mensen hebben bloemen gelegd bij surfclub The Shore en zoeken troost bij elkaar. Uit respect voor de slachtoffers bleven surfers dinsdag op de kant. Op sommige plekken in Scheveningen hingen vlaggen halfstok en een iemand had een wetsuit halfstok gehangen als teken van rouw.

Remkes: 'Watersporters kenden de zee als hun broekzak'
Burgemeester Johan Remkes van Den Haag. | Foto: ANP

‘Ongekend wreed’

Remkes reageerde zichtbaar aangeslagen op het surfdrama. „Men weet hier als geen ander dat de zee geeft en de zee neemt. Maar de manier waarop nu zoveel jonge levens worden afgebroken en zoveel families en vriendengroepen getroffen zijn, is ongekend wreed."

De surfers behoorden volgens Tobias van Tellingen van Surfweer.nl tot de top van Nederland. De surfers gaven zelf ook les en zaten bij een reddingsteam. „Zij hoorden tot de meest professionele mensen van Nederland, topsporters. Dit zijn de beschermengelen van de zee. Zij redden normaal juist de surfers en zwemmers waarbij het fout gaat”, zei Van Tellingen tegen de NOS.

De zoektocht naar het nog vermiste slachtoffer is inmiddels gestaakt. Den Haag heeft aangegeven een uitgebreid onderzoek te willen laten doen naar het surfdrama.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Remkes: ‘Watersporters kenden de zee als hun broekzak’
Sluiten